Takto hospodaří nové vedení radnice

Zpráva z 12. zasedání zastupitelstva

10. 10. 2011

12. zasedání zastupitelstva MČ Praha 12 bylo svoláno – zcela v rozporu s dosavadními zvyklostmi – na sobotu 1.10.2011 (na 9. hodinu), a to údajně proto, aby se zasedání mohli zúčastnit též občané Prahy 12.

 

Vzhledem k tomu, že počasí o  tomto víkendu lámalo teplotní rekordy, dostavilo se do Kulturního zařízení Písková minimum obyvatel naší městské části. Na zasedání bylo předloženo k projednání 20 bodů, z nichž nejzávažnější byl bod 2 (Analýza variant možného řešení umístění sídla radnice Úřadu městské části Praha 12), bod 3 (Změna počtu uvolněných členů Rady), 17 (Zpráva o činnosti rady) a 18 (Informace o výstavbě polyfunkčního domu „Levského“).

 

Jak už se stalo neblahým zvykem u současné koalice (složené ze zástupců ČSSD, Změny pro Prahu 12 a VV a závislé na podpoře zástupců KSČM), důležité podklady k jednání dostali opoziční zastupitelé až těsně před zahájením zasedání. Bylo jim ovšem velkoryse nabídnuto starostou Františkem Adámkem (ČSSD), že si mohou materiály pročíst během hodinové polední přestávky, kterou on využije k tomu, aby mohl oddávat.

 

O radnici je předem rozhodnuto

U bodu 2 (Analýza variant možného řešení umístění sídla radnice Úřadu městské části Praha 12) navrhovala opozice vyřazení z jednání, neboť nedostala kompletní podklady. Její návrh neprošel, takže zástupci společnosti Ernst & Young seznámili přítomné s analýzou, v níž porovnávali zejména 2 varianty – jednak přestavbu OD Prior na radnici a jednak výstavbu nové radnice na tzv. zelené louce.

 

Ačkoliv bylo zpracovatelem studie konstatováno, že umístění radnice na Sofijském náměstí v objektu býv. OD PRIOR se jeví jako nejvýhodnější, neboť tato lokalita představuje přirozené obchodní centrum Modřan, na přestavbu již bylo vydáno stavební povolení a část rekonstrukce byla již provedena (pasáž Sofie), byla vyzdvihnuta jako výhodnější 2. varianta, tj. výstavba na zelené louce, a to z důvodu údajně nižších nákladů. Přitom předkladatelé studie přiznali, že jim není známo místo, kde by nová radnice měla stát, tzn. že se nebraly v potaz náklady na případné zasíťování, úpravy pozemku, nejsou zohledněny provozní náklady, nemluvě o kvalitativních ukazatelích, jako je dostupnost radnice. Opozice několikrát upozorňovala na to, že nelze posuzovat radnici izolovaně bez konkrétní představy, jak bude naloženo s OD Prior, neboť dnešní stav je neúnosný, budova chátrá a stává se postupně místem pro bezdomovce.

 

Vyvrcholením prezentace výsledků studie – která podle TOP 09 byla zadána netransparentně - bylo předložení „analýzy rizik“, z které vyplynulo, že v případě umístění radnice v centru Modřan na Sofijském náměstí představuje projekt pro městskou část zvýšené bezpečnostní riziko, zatímco v případě umístění radnice na zcela neznámém místě nízké bezpečnostní riziko!

 

Současná koalice vydala dosud k tomuto tématu za různé posudky, studie a audity (bohužel všechny pochybné kvality a kvůli špatnému zadání a kontrole výstupů téměř nulové vypovídací schopnosti) 820.000,- Kč.

 

 

Další prostředky vynakládané z pokladny městské části na platy radních

Jako bod 3 byla projednávána revokace neboli zrušení usnesení ze 14.12.2010 týkajícího se počtu tzv. uvolněných radních (placených z rozpočtu městské části) a stanovení nového počtu uvolněných zastupitelů městské části Praha 12. Opět bylo přijato pouhou většinou jednoho hlasu usnesení, že paní ing. Kyliánová-Matoušková (VV), která dosud zastávala placenou funkci předsedkyně finančního výboru a zároveň funkci neuvolněné radní, bude nyní zastávat funkci uvolněné radní (placené na plný úvazek). Funkce předsedkyně finančního výboru se tímto stala neplacenou. Důvodem bylo údajně nezvládání agendy současným místostarostou p. Marhoulem (ČSSD), který je zodpovědný za správu majetku městské části a ekonomiku. Klub TOP 09 byl proti tomu, neboť to znamená další výdaje z obecní pokladny vzhledem k tomu, že uvolněný radní pobírá o cca 10.000 Kč měsíčně více než předseda finančního výboru.

 

Skutečně se takto chová dobrý hospodář?

Netrpělivě byl očekáván bod 17 - Zpráva o činnosti rady v době od 13.4.2011 do 7.9.2011 (tj. za téměř 5 měsíců!). Zástupce klubu TOP 09 upozornil nejdříve na závažný klientelismus této tzv. „transparentní“ radnice. Jako příklad byl uveden jednak JUDr. Zdeněk Strnad, poskytující právní služby této koalici, který byl spolu s místostarostou Rejmanem členem správní rady nadace Český vlak, a jednak dodatek smlouvy se společností NEWTON Media, v jejíž dceřiné společnosti Newton Technologies pracuje pí PhDr. Rázková. Ovšem vrcholem celého zasedání byla interpelace na starostu Františka Adámka ve věci koupi mobilních telefonů. Jak vyplynulo z usnesení rady, schválila jednohlasně na svém 22. zasedání nákup mobilního telefonu v celkové pořizovací ceně 14.349,- Kč a na 25. zasedání nákup mobilního telefonu Apple iPhone 4 o kapacitě 32GB v celkové ceně 19.491,- Kč. Oba údajně pro Kancelář starosty. Na dotaz, který z členů rady získal takto drahý mobil, odmítl starosta odpovědět. Přitom se stačilo zeptat přítomné vedoucí odboru hospodářské správy. Té však starosta odmítl udělit slovo.

 

Takto vypadá rozhodnutí „zelené“ radnice

Až téměř na závěr celodenního maratónu byl zařazen bod Informace o výstavbě polyfunkčního domu „Levského“. Klub TOP 09 podával opětovně návrh na změnu stanoviska Rady MČ Praha 12 ke stavbě polyfunkčního domu v ul. Levského, v jejímž důsledku dojde při současných parametrech projektu k zásadnímu a nevratnému narušení životního prostředí v dané lokalitě a k výraznému zhoršení dopravní situace jak při realizaci, tak i při dokončení projektu. Návrh opět neprošel zásluhou zastupitelů za ČSSD, Změny pro Prahu 12, Věcí veřejných a KSČM.


Za klub TOP 09 Pavla Aubrechtová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme