Nulová tolerance hazardu na Libuši a Písnici od roku 2015

TISKOVÁ ZPRÁVA městské části Praha-Libuš

18. 11. 2011

Rada MČ Praha-Libuš přijala usnesení, aby hlavní město Praha v připravované Obecně závazné vyhlášky hl. m. Prahy, kterým se stanoví místa a čas, na kterých lze provozovat loterie a jiné podobné hry s navrhovaným datem účinnosti od 1.1.2012, byla vypuštěna všechna místa v městské části-Praha-Libuš, kde se provozuje hazard.

 

Ačkoliv MČ Praha-Libuš s necelými 10 tisíci obyvatel zaujímá 21. místo mezi 57 městskými částmi, co do rozsahu provozovaného hazardu vztaženému k počtu obyvatel zaujímá hned po Praze 1 smutné druhé místo. (Navíc – Praha 1 se v rámci hlavního města vymyká mj. počtem luxusních hotelů, v nichž se tato zařízení ve větší míře nacházejí, a má tedy v tomto ohledu odlišnou pozici od ostatních pražských městských částí.) Situace je ještě zoufalejší, srovnáme-li naši městskou část s obdobně velkými městskými částmi, jako jsou Kunratice, Zbraslav, Čakovice, Praha 16, 21 a 22, které mají mezi 8,5 až 10,5 tisíci obyvatel. Pro Libuš vychází statistika nelichotivě, ať započítáme městskou část včetně Sapy, nebo bez ní. Názornější srovnání jednotlivých městských částí nabízejí přiložené grafy, které asi nepotřebují žádný komentář. Podstatnou měrou se na negativním stavu podílí samotný areál Sapa, na jehož území se nachází stejný počet videoloterijních terminálů jako ve všech uvedených městských částech dohromady.

Městské části doposud neměly žádný nástroj, jak hazard regulovat; tato možnost je jim přiznána novelizací zákona, která vstoupí v platnost od ledna příštího roku s tím, že regulace by začala až po přechodné tříleté lhůtě, tedy od ledna 2015. Nově mají obce možnost regulovat hazard, a to určením místa a času, kde a kdy lze hazard provozovat (a tedy z obecně závazné vyhlášky vyškrtnout i dosavadní místa, kde je hazard provozován).

Rada MČ Praha-Libuš na svém listopadovém zasedání jednomyslně přijala doporučení, aby byl z území naší městské části hazard zcela vyloučen (tj. aby byla z vyhlášky vyškrtnuta veškerá dosavadní místa), konečné rozhodnutí však náleží zastupitelům hlavního města, tedy obce. V usnesení Rady MČ Praha se uvádí, že „důvodem k vyjmutí míst ze seznamu je vytváření prevence bezpečnějšího prostředí a podmínek pro efektivnější zajištění dodržování veřejného pořádku v obvodu městské části Praha-Libuš“. Naše rozhodnutí vychází také ze skutečnosti, že většina hazardu je provozována v areálu Sapy, což je území, které je městskou části s ohledem na její pravomoci fakticky nekontrolovatelné. Pokud zastupitelé hlavního města našemu požadavku vyhoví a následně nedojde k takové novelizaci zákona, která by naše úsilí zhatila, od roku 2015 by měla být naše městská část oficiálně prosta jakéhokoliv hazardu.

Rada MČ MČ Praha-Libuš v čele se starostou Mgr. Jiřím Koubkem (TOP 09)

Příloha-grafy, zdroj: Magistrát hl. m. Prahy, grafy: J. Koubek

Přílohy
XLS Grafy.xls (81.5 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme