Nepřijaté návrhy usnesení TOP 09 z 9. zasedání zastupitelstva MČ Praha 12

Aneb jaké to je, když se spojí populistické a levicové strany v zastupitelstvu MČ Praha 12

30. 6. 2011

Na 9. zasedání zastupitelstva nebyl odhlasován přes podporu TOP 09 a ODS návrh na revokaci (zrušení) usnesení Rady (tvořené ČSSD, Změnou pro Prahu 12, VV a KSČM) týkající se dramatického navýšení koeficientu „zastavěnosti“ v ulici Vazovova (z koeficientu C na G). Došlo k nevyslyšení názorů odborných komisí rady MČ Praha 12 a k nepřípustnému zatajování informací z usnesení rady (utajené přílohy usnesení, mj. nebylo konstatováno, že se jedná o navyšování „zastavěnosti“ území). Tímto se potvrzují velké obavy opozice, že sloučením kompetencí z oblasti životního prostředí a územního plánování (které jdou z logiky věci proti sobě) pod 1 radní – konkrétně Ing. Tylovou (paradoxně za Stranu zelených) – bude trpět životní prostředí pravděpodobně v nejzelenější městské části Prahy.

Vzhledem k tomu, že rada městské části se jeví v řadě ohledů jako málo kompetentní a rozhoduje netransparentně, navrhl klub TOP 09 usnesení zastupitelstva, týkající se „atrakce pravomoci rozhodovat v záležitostech patřících do samostatné působnosti městské části týkajících se využití území“ (viz příloha níže). Tento návrh nebyl rovněž rudo – duhovou koalicí (tvořenou 10 politickými subjekty) přijat.

 


 

Regionální organizace TOP 09 v Praze 12 (tj. katastrální území Kamýk, Modřany, Komořany, Točná a Cholupice) je konzervativní pravicovou stranou, která klade důraz zejména na zodpovědné hospodaření s majetkem, udržitelný rozvoj, efektivní a průhlednou veřejnou správu. Na počátku roku 2011 měla 40 členů. TOP 09 vyhrála v roce 2010 v Praze 12 komunální volby a v zastupitelstvu městské části vytvořila nejsilnější klub s 9 členy.

Spolu s druhou ODS získaly tyto strany 17 mandátů z 35členého zastupitelstva. Po vzoru parlamentu uzavřely TOP 09 a ODS středopravou koalici s VV (což potvrdili předsedové stran svými podpisy v koaliční dohodě). Věci Veřejné ale – aniž by tuto smlouvu vypověděly – na ustavujícím zastupitelstvu podpořily blok zbylých stran a tímto pravicové voliče v Praze 12 podvedly. Od konce roku 2010 jsou programově nevymezené Věci Veřejné v Praze 12 součástí „rudo – duhové koalice“, která je tvořená silně levicovou ČSSD (současný starosta František Adámek byl dříve vysokým funkcionářem KSČ), populistickou Změnou pro Prahu 12 a koalice se otevřeně opírá o nezbytné 3 hlasy KSČM, bez kterých by v zastupitelstvu neměla většinu 1 hlasu.

Změna pro Prahu 12 je konglomerát mnoha politických stran, tvořených subjekty od extrémní pravice, přes strany politického středu až po levicové, extrémně levicové a populistické strany. Jedná se o KDU-ČSL, Stranu Zelených, KAN – Klub angažovaných nestraníků, blok J. Bobošíkové, Pirátskou stranu, Konzervativní stranu). Změna pro Prahu 12 se zřejmě nejvíce proslavila tím, že se ostře postavila proti napojení MČ Praha 12 na Pražský okruh, tímto toto důležité téma zpolitizovala a městská část Praha 12 díky tomu může Pražský okruh pouze slyšet, ale nemůže jej efektivně využívat, protože na jejím území není žádný sjezd. V dohledné době se tato skutečnost nezmění.

 

praha12@pha.top09.cz

Přílohy
PDF Nepřijatý návrh usnesení zastupitelstva TOP 09 - Vazovova.pdf (62.6 kB) PDF Příloha návrhu - revokovaný návrh usnesení rady MČ P12.pdf (36.8 kB) PDF Nepřijatý návrh Usnesení zastupitelstva TOP 09 - Atrakce pravomocí (koeficienty).pdf (49.2 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme