Účinná protikorupční opatření jsou důležitá

VÍC, NEŽ SI MYSLÍTE

28. 9. 2010

Je mi 36 let, vystudoval jsem ekonomii a mezi mé koníčky patří cestování, sport a fotografování. S komunální politikou mám již bohaté zkušenosti. Jako zástupce starosty městské části Praha 11 jsem měl v letech 2002-2005 na starosti finance, dopravu a životní prostředí. Nyní pracuji jako manažer v poradenské firmě.

V pražském zastupitelstvu budu klást důraz na zavedení protikorupčních pravidel a transparentnost výběrových řízení. Budu prosazovat otevřené zakázky pro více uchazečů, přehledné zveřejňování vyhlášených zakázek, dostatečné lhůty pro podání nabídek, přijímání nabídek od neoslovených uchazečů i u malých zakázek a nediskriminující zadávací podmínky, tj. vhodně volená omezovací kriteria. Například požadavky na pojištění, praxi, počet zaměstnanců, výši dosažených obratů, atd., jsou mnohdy zneužívány pro omezení účasti dalších firem v soutěži.

Rád bych zavedl porovnávání výdajů Prahy a jednotlivých městských částí na obdobné dodávky prací a služeb. Tyto poměrové ukazatele, například cena úklidu, údržby zeleně na jeden m2, výše investice na jednoho uživatele, režijní náklady na jednoho zaměstnance, atd., bych zveřejnil i na internetu. Při prodeji majetku, musí být vždy zajištěna transparentnost, dán dostatečný časový prostor pro uchazeče a záměr zveřejněn na odborných internetových serverech.

V politice bych se rád, kromě boje s klientelismem, korupcí a úplatkářstvím, věnoval také oblasti ekonomické stabilizace rozpočtů.

Ing. Jan Vašíček
Kandidát do Zastupitelstva hlavního města Prahy
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme