6. 10. 2014

Zvědav na vnější projevy potencionálních adeptů na primátora Hlavního města Prahy jsem se zúčastnil 29. září v Městské knihovně společné debaty kandidátů stran, které by se ke konci srpna dostaly do pražského zastupitelstva. Celá akce byla v režii Mladé fronty Dnes, která ji celou připravila, a bylo to skutečně vidět.
Důležitost večeru měl dát hlavní moderátor, šéfredaktor Mladé fronty Dnes pan Jaroslav Plesl se svojí kolegyní z vedení tohoto deníku. Kladl jsem si otázku, jaký bude mít večer smysl, když jej organizuje deník společnosti MaFra, kterou vlastní Andrej Babiš, majitel politického sdružení ANO.
Na tuto otázku se mi dostalo odpovědi zhruba po půlhodině debaty. Nejvíce prostoru dostávala kandidátka hnutí ANO, paní Adriana Krnáčová, ke které moderátor demonstroval přátelský vztah nejen oslovováním Adriano a pominu své podezření, že jako jediná znala jeho otázky předem. Dále velkou časovou plochu využívali Petr Štěpánek z trojkoalice a Miloslav Ludvík z ČSSD, kterým se dostávalo rovněž přátelské interakce ze strany moderátora. Nejméně prostoru naopak dostávali náš Tomáš Hudeček a Bohuslav Svoboda z ODS. Rovněž bylo zajímavé, že moderátoři kladli všem zúčastněným otázky přibližně v rámci odborností, v nichž se profilují, opět vyjma lehce přehlížených Tomáše Hudečka a Bohuslava Svobody. Že by demonstrace představy vládního modelu možné pražské povolební koalice?
Šéfredaktor Plesl je možná dobrým šéfredaktorem vůči svému zaměstnavateli, ale rozhodně neobstál v požadavku na objektivitu a také kvalitu moderování celé akce. Zjevně si užíval možnosti demonstrovat svůj narcismus a určovat kterému řečníkovi dá jaký čas. Podobně maloduše vyznělo vyhrožování vypnutím mikrofonu zbloudilému duševnímu chudákovi, který se původně chtěl zjevně paní Krnáčové zeptat na způsob financování její předvolební kampaně, až po opakované zesměšňování zástupce Pirátské strany, který mu vzhledem ke své nezkušenosti „skočil na špek“ a naivně svými odpověďmi začal spolupracovat na tvorbě karikatury své i celé Pirátské strany.
Výše popsané fragmenty z jednoho nepodařeného večera byly pro mne celkem významnými momenty, skrze které jde celkem snadno determinovat možné budoucí chování uskupení kolem Andreje Babiše, pokud by se dostalo k moci v Praze a už vůbec nedej bože, v celé zemi. Zkrátka jedni kmotři by nahradili ty kmotry, které se nám podařilo z radnice vyhnat (vyjma Tomáše Hrdličky, kterému by se naopak dveře celopražské sféry vlivu patrně opět otevřely). No, koneckonců, kšeft je kšeft.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme