Pavel Hlaváč - nebudeme rušit žádnou mateřskou školu

29. 9. 2010

V roce 1997 si občanské sdružení Společnou cestou, jehož jsem členem, pronajalo od Prahy 11 zdemolovaný objekt bývalých jeslí Donovalská. Zřídili jsme v něm Azylový dům pro matky a rodiny s dětmi, který byl posléze úzce napojen na sborový dům Evangelické církve. Stavebníkem Azylového domu byla Praha 11 a většina financí šla z rozpočtu Prahy. Naopak, stavebníkem Sborového domu Jana Milíče z Kroměříže, byl farní sbor. Přes polovinu finančních prostředků věnovaly partnerské církve ze zahraničí, zejména z Německa, Švýcarska, Nizozemí, Velké Británie a Spojených států, které zaujalo právě jedinečné propojení sociální a církevní práce a služby.

V listopadu 2008 schválila Praha 11 usnesení o ukončení nájemní smlouvy nebytových prostor Donovalská 1862 s odůvodněním, že objekt potřebuje pro mateřskou školu. Výpovědní doba s tříměsíční lhůtou běžela hned od 1.12.2008. Tento necitlivý postup vyvolal řadu protestů v tuzemsku i v zahraničí, např. intervence velvyslance SRN u primátora Béma. Také zahraniční církve protestovaly v Senátu. Na tyto protesty poukázal ve svém vystoupení senátor Karel Schwarzenberg, a to jak na půdě Senátu, tak i na jednání zastupitelstva Městské části Praha 11, což radní Městské části Prahy 11 naprosto ignorovali.

Nyní však se tématem předvolebního klání na Praze 11 stal naprosto účelově a nepodloženě právě osud této mateřské školy, údajně pro 120 dětí. Ta byla zřízena poté, co radnice zlikvidovala Azylový dům pro matky a rodiny s dětmi. Zajímavé je, že její kapacita není plně využívána a že se navíc v objektu nachází, „jistě potřebná“, půjčovna golfových holí.

TOP 09 Praha 11 nemá v úmyslu a ani neuvažovala o zrušení této mateřské školy, která byla přestavěna za více než 20 mil. korun z obecních prostředků. Zaráží ale výše této investice, která by, nejen dle mého názoru, stačila na výstavbu školky nové.

Likvidační přístup k azylovému domu není na Praze 11 ojedinělým případem. Radnice vypověděla také organizaci Naděje, která působila v ulici Stříbrského a omezila činnost sdružení YMCA Praha. Nyní, když jsou postoje předsedy místní ODS na Praze 11, pana radního Janečka známé všem, především v kauze plánovaného sestěhování bezdomovců do sběrných táborů, lze tyto kroky radnice pochopit jako ucelenou strategii.

Mgr. Pavel Hlaváč
Kandidát do Senátu
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme