ANO PRAHA 11 BOJUJE ZA NEPLATIČE

21. 8. 2020

V posledních dnech ANO Praha 11 veřejně bojuje za zachování současného provozovatele restaurace v Chodovské tvrzi, který je přitom dlouhodobým neplatičem nájemného. Nabízí se otázka, proč? Místo věcného jednání totiž kolem restaurace v Chodovské tvrzi vytváří rozjitřenou atmosféru. Abychom vše uvedli na pravou míru, předkládáme následující fakta.

Nájemce restaurace v Chodovské tvrzi má s městskou částí Praha 11 a jejími organizacemi dva nezávislé smluvní vztahy.

Zaprvé, na základě měsíčních objednávek odboru životního prostředí Prahy 11 má na starosti činnosti související s parkem u Chodovské tvrze – odmykání, zamykání, občasnou kontrolu parku a bezplatné půjčování sportovního náčiní typu mini a discogolfu. Za tyto služby mu městská část každý měsíc platí 26 tisíc Kč. Zakázku získal na základě výběrového řízení, v němž nabídl nejnižší cenu.

A zadruhé má nájemní smlouvu s radniční organizací Kulturní Jižní Město, o.p.s. (dále KJM), která provozuje KC Zahrada a Chodovskou tvrz. Za prostory restaurace Chodovské tvrze má nájemce na základě nájemní smlouvy platit 15 tisíc Kč měsíčně.

Již roky se opakuje následující scénář: městská část každý měsíc nájemci restaurace za zmíněné služby poctivě a bez zpoždění platí, naopak nájemce restaurace tu nájem pošle, tu nikoliv. Celkem nájemce za 4 roky smluvního vztahu – tedy dávno před začátkem koronavirové krize – postupně nahromadil dluh skoro ve výši desetiměsíčního nájmu!

Společnost KJM měla snahu nájemci vyjít vstříc, pravidelně ho písemně upomínala (mimo jiné už i předchozí ředitel KJM), aby nájemné včas platil, a doufala, že se jeho platební morálka zlepší, bohužel bez výsledku. Nepomohla ani předžalobní výzva, proto nakonec KJM musela v zájmu péče řádného hospodáře a na doporučení právního zastoupení přistoupit k předání celé věci soudu.

Za chod společnosti KJM je zodpovědná její ředitelka, která o zvětšujícím se dluhu a blížícím se soudu informovala počátkem letošního června správní radu společnosti KJM, ve které mají dle koaliční smlouvy své zástupce všichni členové koalice. Všichni se červnového zasedání správní rady zúčastnili.

Počátkem července (9. 7. 2020) proběhlo soudní jednání, kam se nájemce nedostavil.  KJM soud s nájemcem restaurace vyhrála. Ale ani soudní rozsudek nevedl nájemce k uhrazení celé dlužné částky.

Protože KJM vyčerpala všechny možnosti, jak nájemce přimět, aby řádně plnil své povinnosti, naplánovala ředitelka KJM ukončení nájemní smlouvy přesně tak, jak jí to její kompetence a nájemní smlouva umožňují.  

Jedná se již o třetího nájemce daného restauračního provozu v řadě, který tam má problémy s restauračním provozem, právě proto chce KJM do budoucna v předmětném prostoru provozovat kavárnu, a to ve vlastní režii. Tento záměr byl rovněž prezentován také správní radě společnosti v červnu. KJM má již řadu let zkušenosti s podobným provozem kavárny v objektu KC Zahrada, a to bez pronajímání přímo zaměstnanci KJM. Tato kavárna je úspěšná jak z provozního, tak z ekonomického hlediska.

V situaci, kdy se ohledně plánovaného konce neplatícího nájemce restaurace v Chodovské tvrzi otevřela vzrušená veřejná debata, jsme svým koaličním partnerům po dohodě se starostou městské části slíbili, že dodáme veškeré podkladové informace na nejbližší schůzi vedení městské části, což je kvůli prázdninám a dovoleným 24. srpna.

 Velmi kvitujeme, že koaliční partneři ODS a Piráti Praha 11 dle dohody čekají, až veškeré informace dodáme a o výše zmíněném postupu proběhne řádná koaliční debata, tak, jak je to standartní.

Naopak jsme rozčarováni z chování a postupu ANO Praha 11, které se nás na nic nezeptalo.  Místo toho veřejně obhajuje, aby současný provozovatel restaurace rozhodně pokračoval, a to na základě informací výhradně od tohoto neplatícího provozovatele! K tomu sdělil více náš radní pro oblast kultury Jan Stárek: “Mohu potvrdit, že žádný kolega z ANO Praha 11 mě ani vedení Kulturního Jižního Města před a ani po vypuknutí této pseudokauzy ohledně ověření jakýchkoliv informací nekontaktoval. Po dohodě se starostou městské části předložím souhrnný materiál se všemi fakty a důvody, které vedly vedení KJM k ukončení spolupráce se současným nájemcem restaurace.“

Logicky se proto ptáme, co vede Ondřeje Prokopa a další členy ANO Praha 11 k tak nekritické veřejné podpoře dlouhodobého neplatiče nájemného, kterého k plnění smluvních závazků nepřiměl ani prohraný soud.

V Praze dne 17. 8. 2020

Za Regionální organizaci TOP 09 Praha 11

 

Mgr. Jakub Lepš, M.A. – předseda

Mgr. Jan Stárek – místopředseda

Email: janstarek@email.cz

Tel.: 733 736 150

foto archiv autora

Přílohy
PDF 2020_Urban_rozsudek.pdf (176.5 kB) PDF objednávka_P11 vůči p.Urbanovi.pdf (123.1 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme