× Pohněme s tím. Společně!

Volby - Evropský parlament - 23.5. a 24.5. 2014

Letos poprvé se TOP 09 zúčastní voleb do Evropského parlamentu. Za TOP 09 je nejvýše postaveným členem na kandidátce profesor Bořivoj Šarapatka z Olomouckého kraje.

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

54 let, vysokoškolský pedagog, TOP 09

Bořivoj Šarapatka

Bořivoj Šarapatka se narodil 1. července 1959 v Olomouci. Absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a pokračoval postgraduálním studiem na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Profesuru získal v roce 2005 na Slovenské polnohospodářské univerzitě v Nitře a od roku 1990 působí opět na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Je absolventem zahraničních stáží např. ve Švédsku a USA a je též držitelem tří patentů v oblasti netradičních zdrojů energie a 2. ceny MŽP v soutěži „Hledáme dokonalé projekty".

Je autorem osmi monografií, cca 150 vědeckých a populárně vědeckých článků a více než 100 realizačních projektů v problematice optimalizace využití krajiny, v pedologii a v agroekologii.

Svou politickou kariéru zahájil v letech 2002–2006 jako zastupitel statutárního města Olomouc. V roce 2010 se stal poslancem a zapojil se do činnosti Výboru pro životní prostředí jako jeho místopředseda.

Je členem stálé delegace Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a pravidelně se zúčastňuje pozorovatelských misí.

Bořivoj Šarapatka je ženatý a má dva syny, Jana a Petra. Manželka Hana je lékařka. Mezi koníčky Bořivoje Šarapatky patří příroda, četba, turistika, ve volném čase rád zahradničí.

Jízda králů v Kunovicích

18. 5. 2014
V letošním roce se jízda králů konala od 16. do 18. května a byla to opravdu vydařená akce.Jde o obyčej patrně předkřesťanského původu. V křesťanské chronologii jde o svátek svatodušní, tradičně pořádaný na svatodušní pondělí, v současné době bývá ve dnech pracovního volna.
Číst více

TOPkaři s voliči debatovali v Olomouci nad sklenicí piva

13. 5. 2014
Olomouc – Neformální diskuze s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a kandidátem do Evropského parlamentu profesorem Bořivojem Šarapatkou se odehrála v pondělní podvečer v olomoucké pivnici Drápal. Jak jinak než nad sklenicí pěnivého moku.

Deset let v Evropské unii

8. 5. 2014
Minulý týden jsme si připomněli desáté výročí vstupu naší republiky do Evropské unie. V tisku i v elektronických médiích se objevily různé komentáře, analýzy i názory.  Jak se unijních deset let promítlo podle mého pohledu do života našeho státu i nás všech ?

TOP 09: Vzdělaný občan je zárukou svobody a demokracie

26. 4. 2014
V sobotu 26. dubna se v Olomouci uskutečnila ideová konference na téma Vzdělání a společnost. Bezmála sto účastníků diskutovalo o kvalitách základního , středoškolského a vysokoškolského vzdělání, ale také o jeho významu pro svobodu a demokracii.

Není Šarapatka jako Šarapatka

15. 4. 2014
V uplynulých dnech se mě řada známých ptala na moji návštěvu na Ukrajině a na diskutované problémy kolem ní. Cesty se sice zúčastnil poslanec Šarapatka, ale nebyl jsem to já. Na vysvětlenou

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 OLOMOUCKÝ KRAJ