TOP 09: Vzdělaný občan je zárukou svobody a demokracie

26. 4. 2014

O budoucí prosperitě a svobodě země se rozhoduje v našich školách už dnes. České školství má skvělou tradici i dobré předpoklady pro kvalitní vzdělávání, přestože školy i učitelé přitom prošli během posledních dvaceti let vekými změnami. O tom, jak důležitá je úloha vzdělání pro společnost, diskutovali politici TOP 09 a experti dnes v Olomouci na ideové konferenci Vzdělání a společnost.

Diskutujeme nejen o kvalitách základního, středního a vysokoškolského vzdělání, ale snažíme se zdůraznit konkrétní význam vzdělávání. Je nejenom podmínkou konkurenceschopnosti a úspěchu, ale také nezbytností pro zachování svobody,“ uvedl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nejsilnější zárukou svobody a demokracie je vzdělaný a kulturní občan, který parlamentní systém chápe, chce v něm žít a je si přesně vědom svých práv i povinností,“ dodal.

Mezi přednášejícími vystoupil například profesor a někdejší ministr školství Petr Piťha, který je autorem řady odborných a populárně naučných knih z oblasti výchovy, učení a lingvistiky. Kromě poslanců TOP 09, diskutovali také dva přední kandidáti TOP 09 a Starostů do eurovoleb – lídr a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer a Bořivoj Šarapatka, olomoucký profesor z Univerzity Palackého. Právě Niedermayer se zabýval finační gramotností jako součásti komplexního vzdělání. „Nejen kvalitní vzdělání na našich školách zajistí dobrou přípravu studentů na vstup na pracovní trh. Cennou zkušenost představují  možnosti studentů vycestovat v rámci studia do zahraničí, které je vybaví kromě znalostí i poznáním reálií života v jiné zemi. Tato důležitá možnost je díky programům EU dostupná velkému množství studentů,“ říká Luděk Niedermayer.

Na základě nových evropských pravidel země Evropské unie už uznávají odborné kvalifikace z celé Evropy. Toto dříve pro řadu odborníků představovalo  překážku jejich mobility. Díky novým pravidlům se od října 2013 mohou občané snadněji stěhovat za prací do jiné země. „Jakkoliv věřím, že naše ekonomika v budoucnu nabídne dnešním studentům možnosti pracovního uplatnění, je zároveň dobré, že se usnadňuje i možnost práce v ostatních zemích Unie“, dodal Niedermayer.

Nad rolí státu v oblasti vzdělávání, o chybách kterých se společnost dopouštěla ve vzdělávání v minulosti, ale také o politické gramotnosti studentů, diskutovala bezmála stovka politiků, politologů, učitelů a odborníků až do pozdního sobotního odpoledne. Konferenci pořádala TOP 09, společně se vzdělávací platformou TOPAZ a nadací Konrada Adenauera .

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme