Zvyšujeme důchody jinak. Nepopulisticky, přesto pravidelně

Vláda dnes nemůže, na rozdíl od minulosti, kdykoliv populisticky ovlivnit, jak vzrostou lidem důchody. Loni začal platit zákon, kterým vláda rozpočtové odpovědnosti po šestnácti letech změnila systém úpravy penzí, a to tak, že porostou mírněji a přesně v návaznosti na ceny zboží a služeb.

Zatímco do té doby se rostly důchody každý rok o částku, která odpovídala úhrnnému indexu spotřebitelských cen a třetině růstu reálné mzdy, což bylo ve srovnání se situací v jiných evropských zemích nadstandardní, nyní to bude o něco pomaleji. Přesněji: o třetinu indexu cen a třetinu reálné mzdy (podle zákona č. 220/2011 Sb., který novelizoval ustanovení § 67 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění). Chceme přizpůsobovat výši důchodu průběžně podle objektivních informací o cenách. Jsme odpovědní a chceme dát nejstarším občanům jistotu, že se jejich penze budou upravovat pravidelně a podle výdajů, které mají.

Tuto úpravu neplánuje vláda natrvalo, ale na tři roky. Pomůže překlenout těžkou dobu, kdy se ke snižování důchodů dostaly nejen země nejvíce postižené krizí jako je Řecko, ale také vyspělé státy. Švédsko v roce 2010 dokonce snížilo svým občanům penze o 1,5 procenta. V letech 2004 až 2009 se v Německu zvyšovaly penze jen o 0,4 procenta ročně, což je daleko méně než zhruba dvouprocentní inflace. Německo a Švédsko zvyšují důchody jen v případě, že stát vybere na sociálním pojištění od občanů víc, než v těchto zemích roste počet důchodců.

Každá země hledá model a ten český, který zpomaluje růst penzí, je z těch citlivějších. V roce 2010 byla míra chudoby v České republice nejnižší ze všech zemí Evropské unie. Pouhých 9 procent, zatímco průměr v sedmadvaceti zemích Evropské unie byl 16,4 procent. Stát významně ovlivňuje fakt, kolik lidí bude žít pod hranicí chudoby. Bez důchodů a ostatních sociálních dávek by v roce 2010 bylo pod hranicí ohrožení chudobou 37,2 procenta lidí (efektivita pomoci státu je tedy 28,2%, z toho důchody pomáhají asi polovinou - 19,1%).

graf 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme