Zachování imunity v současné podobě je nemorální

O pojetí a rozsahu imunity zákonodárců se v České republice vedou debaty politické i odborné již od roku 1920. Po roce 1990 pak došlo k řadě bohužel neúspěšných pokusů imunitu omezit.

12. 10. 2012

Navzdory tomu, že v praxi nejsou s vydáváním poslanců či senátorů k trestnímu stíhání výrazné problémy, je časový účinek trestní imunity vnímán jako snad největší symbolické dělítko mezi politiky a ostatní veřejností.

Důvody proč je imunita trvající déle než mandát nemorální ?

• imunita má být nástrojem zajištění funkčnosti parlamentu, nikoli novodobým stavovským privilegiem
  • doživotní imunita s funkčností parlamentu nijak nesouvisí
  • již došlo k omezení imunity u prezidenta republiky. Stav, kdy by hlava státu má uzší imunitu než členové Parlamentu, je jak v rozporu s našimi tradicemi, tak se zahraniční praxí
  • je-li ochrana prezidenta republiky omezena na dobu výkonu jeho funkce, mělo by to platit rovněž pro členy Parlamentu a soudce Ústavního soudu.
  • doživotní trestní imunita je vnímána jako snad největší symbolické dělítko mezi politiky a ostatní veřejností.

Zachovat svobodu projevů a hlasování

Již dnes podle několika zákonů jsou politici odpovědní za nakládání s majetkem státu, obcí i krajů, o jejich vině či nevině a případném trestu musí vždy rozhodnout nezávislý soud. Naopak za „špatná“ rozhodnutí, která nelze postihnout v rámci zákona, poté rozhodují sami voliči tak, že příště už příslušné politiky nezvolí. Proto prosazujeme tuto podobu pojetí imunity:

• zachovat imunitu omezenou pouze po dobu mandátu
  • zcela zrušit trestní imunitu
  • ponechává pouze indemnitu, tedy beztrestnost za projevy v parlamentu a za hlasování

Klíčové pro fungování Parlamentu zachování indemnity. Ta znamená, že poslanci ani senátoři nemohou být postiženi za hlasování v příslušné komoře či jejích orgánech. Zde podléhají pouze disciplinární pravomoci dané komory. Proto je nepřijatelný například návrh na omezení imunity jen na projevy v Parlamentu.

Jestliže projde zrušení doživotní imunity, odčiní tím politici veliký dluh, který zákonodárci vůči občanům této země mají.