PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

místopředseda TOP 09

Narodil se 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie na Západočeské univerzitě v Plzni.

Marek Ženíšek je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů a do září 2009 byl vědeckým tajemníkem České společnosti pro politické vědy. Od roku 2003 přednáší na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni a od roku 2008 i na Metropolitní univerzitě Praha.

V roce 2007 začal Marek Ženíšek působit na ministerstvu spravedlnosti, od roku 2008 jako náměstek ministra, resp. ministryně.

V červnu 2009 se stal členem Přípravného výboru TOP 09. Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl zvolen místopředsedou TOP 09. Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.-23. října 2011 v Hradci Králové, funkci místopředsedy TOP 09 obhájil. Na čtvrtém celostátním sněmu TOP 09 v listopadu 2015 byl zvolen prvním místopředsedou strany. O dva roky později byl pak v listopadu na 5. celostátním sněmu TOP 09 zvolen za místopředsedu strany. Ve své gesci má zahraniční vztahy TOP 09.

V krajských volbách na podzim roku 2012 byl zvolen členem zastupitelstva Plzeňského kraje. S pozicí náměstka ministra zdravotnictví se rozhodl na funkci zastupitele rezignovat. Ve funkci 1. náměstka ministra zdravotnictví Leoše Hegera působil od začátku roku 2012 do srpna 2013. Zabýval se především tématikou ekonomického řízení jak samotného ministerstva zdravotnictví, tak jejích přímo řízených organizací. Stál u zrodu a vytvořil institucionální prostor pro dlouhodobý projekt Reforma psychiatrie v ČR.

Marek Ženíšek je ženatý a má syna.

Přijďte se potkat a podpořit Hospic sv. Lazara

19. 9. 2018
Pozvánka na Benefiční multižánrový večer TOP 09 na podporu Hospicu svatého Lazara v Plzni.
Číst více

Přijďte s námi zahájit kampaň v Plzni

30. 8. 2018
Dovolujeme si Vás pozvat na slavnostní zahájení volební kampaně TOP 09 v Plzni, kterého se zúčastní předseda TOP 09 JIŘÍ POSPÍŠIL a místopředseda strany MAREK ŽENÍŠEK.
Číst více

TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram