PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

místopředseda TOP 09

Narodil se 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie na Západočeské univerzitě v Plzni.

Pracovní a odborná činnost

Od roku 2003 do nynější doby přednáší na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Filosofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni http://kap.zcu.cz.

Po komunálních volbách v roce 2006 se stal zastupitelem v městském obvodu města Plzeň.

Od roku 2009 působil ve funkci náměstka pro mezinárodní vztahy ministra, resp. ministryně spravedlnosti.

Působil jako 1. náměstek ministra zdravotnictví Leoše Hegera od začátku roku 2012 do srpna 2013. Zabýval se především tématikou ekonomického řízení jak samotného ministerstva zdravotnictví, tak jejích přímo řízených organizací. Stál u zrodu a vytvořil institucionální prostor pro dlouhodobý projekt Reforma psychiatrie v ČR.

V krajských volbách na podzim roku 2012 byl zvolen členem zastupitelstva Plzeňského kraje. Nicméně v součinnosti s pozicí náměstka ministra zdravotnictví se rozhodl na funkci zastupitele rezignovat.

Marek Ženíšek se účastnil i několika jiných odborných rad, příkladem je jeho působnost v Radě vlády pro národnostní menšiny, Radě vlády pro záležitosti romské komunity nebo jako zastupující člen Rady vlády pro protidrogovou problematiku.

Do září roku 2009 působil jako vědecký tajemník České společnosti pro politické vědy nebo jako člen Řídícího výboru programu Jeana Moneta.

Politická činnost

Ve volbách do PS PČR 2013 zvolen poslancem za Plzeňský kraj.

V období 2005-2009 byl členem KDU-ČSL. V červnu 2009 se stal členem Přípravného výboru TOP 09. Na celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném v listopadu 2009, byl zvolen místopředsedou TOP 09. Funkci místopředsedy TOP 09 již podruhé obhájil na celostátním sněmu v prosinci 2013.

Od roku 2013 do roku 2015 ve funkci předsedy krajské organizace TOP 09 v Plzeňském kraji.

Marek Ženíšek působí v několika expertních komisích TOP 09 a jako člen představenstva think-tanku TOPAZ, která je odbornou a vzdělávací platformou strany TOP 09. Jako místopředseda strany měl ve své gesci zahraniční vztahy TOP 09. Zároveň jako člen správní rady se podílí na chodu "Fóra Karla Schwarzenberga" www.karlovoforum.cz.

V listopadu 2012 byl Marek Ženíšek vybrán americkou vládou do dvaceti členné skupiny, která monitorovala průběh prezidentských voleb v USA. Jednalo se o projekt pro mladé nadějné politiky (Project for Young Political Leaders) v rámci programu International Visitor Leadership.

Držitel prověrky na stupeň "tajné".

Na celostátním sněmu TOP 09 2015 zvolen 1. místopředsedou strany TOP 09.

Ženíšek: Turecká agrese ohrožuje i evropskou bezpečnost

16. 10. 2019
Teď je zapotřebí využít všech možných prostředků a společně zabránit v další destabilizaci regionu.
Číst více

Přijďte se potkat v Plzni

30. 9. 2019
Do restaurace Beer Factory (Dominikánská 8, Plzeň) ve středu 9. října v 18.30 hodin zavítá první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a senátor Tomáš Czernin, společně s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem.
Číst více

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram