× Pojďte do toho s námi.

Mgr. Herbert Pavera

místopředseda TOP 09, senátor za obvod č. 68 - Opava, předseda Moravskoslezské krajské organizace TOP 09

Dlouholetý starosta obce Bolatice a senátor za TOP 09 se narodil v roce 1958. Vystudoval učitelství matematiky a chemie na Pedagogické škole v Ostravě. Od roku 1990 je zastupitelem obce a od roku 1998 až dodnes starostou Bolatic. Od roku 2018 je senátorem za obvod Opava.

Narodil se 4. ledna 1958. Po absolvování gymnázia v Hlučíně vystudoval učitelství matematiky a chemie pro základní i střední školy na Pedagogické škole v Ostravě.

Učil na základní škole v Opavě - Kylešovicích, kde od roku 1987 působil tři roky jako zástupce ředitele ZŠ a v letech 1992 až 1998 byl na této škole ředitelem.

V komunálních volbách v roce 1990 byl Herbert Pavera poprvé zvolen do Zastupitelstva obce Bolatice v okrese Opava a do roku 1992 byl uvolněným zástupcem starosty. Mandát zastupitele obhájil i v komunálních volbách v roce 1994, kdy byl zvolen členem rady obce jako nestraník za "Sdružení nezávislých kandidátů". V letech 1997 až 1998 působil jako neuvolněný místostarosta obce.

V komunálních volbách v roce 1998, kdy Herbert Pavera úspěšně kandidoval jako nestraník opět za "Sdružení nezávislých kandidátů", byl zvolen starostou obce. Funkci zastupitele i starosty pak obhájil ještě v komunálních volbách v roce 2002 (nestraník za SNK-ED), v komunálních volbách v roce 2006 (nestraník za SNK-ED) a v komunálních volbách v roce 2010 a 2014 (nestraník za TOP 09).

V roce 2006 byl Herbert Pavera zvolen předsedou svazku obcí a měst na Hlučínsku - Sdružení obcí Hlučínska a je jim i dnes.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval ze čtvrtého místa v Moravskoslezském kraji jako nestraník za TOP 09 a byl díky 2 719 preferenčních hlasů zvolen.

Do TOP 09 vstoupil v červnu roku 2015. V současnosti je místopředsedou strany.

V roce 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 68 Opava. Ve druhém kole získal přes 68 %, konkrétně 13 949 hlasů.

Herbert Pavera je ženatý a má dvě dcery. Svůj volný čas nejraději tráví se svým malým vnukem, s míčem u nohy na fotbalovém hřišti nebo s mužskou recesistickou taneční skupinou Bolatičtí Bobři.

Pavera: Chceme zákon o rodinných farmách a konec vylidňování venkova

11. 5. 2021
Dostatek služeb na vesnicích, kvalitní silnice i pohodlná a rychlá veřejná doprava a pokrytí venkova vysokorychlostním internetem, který se stane do tří let samozřejmostí v celé České republice.
Číst více

Senátorský klub ODS a TOP 09: Povinné kvóty na české potraviny jsme v Senátu zamítli

18. 3. 2021
Senát dnes projednal zákon o potravinách a vyškrtl z něj i na návrh senátorů klubu ODS a TOP 09 povinné kvóty na české potraviny. Tento návrh podpořili senátoři napříč senátorskými kluby.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram EPP