Ing. Michal Kučera

místopředseda TOP 09, poslanec Parlamentu ČR za Ústecký kraj, místopředseda klubu poslanců TOP 09, předseda Ústecké krajské organizace TOP 09

Michal Kučera se narodil v roce 1968, žije v Lounech.

Je absolventem gymnázia a Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě. Ve svém profesním životě se zabývá rozvojem obchodních aktivit strojírenských a elektrotechnických společností na tuzemských a zahraničních trzích (zejména ve střední a východní Evropě). Současně se podílí na celkovém rozvoji a oživení řízených společností, na zvýšení jejich konkurenceschopnosti a atraktivity. Na jejich schopnosti obstát v náročném tržním prostředí. Nyní řídí pobočku zahraniční elektrotechnické společnosti a její činnost na českém a slovenském trhu.

Po komunálních volbách byl Michal Kučera zvolen členem Rady města Loun a od února 2012, kdy byla TOP 09 součástí lounské koalice (Unie pro sport a zdraví, Koalice pro Louny, ODS), byl též předsedou finančního výboru Zastupitelstva města Loun. V komunálních volbách v roce 2014 post zastupitele města Loun obhájil a byl opět zvolen radním města.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval v Ústeckém kraji jako lídr TOP 09, byl zvolen poslancem a působil ve výboru pro životní prostředí a hospodářském výboru. Od jara 2017 byl do podzimních voleb předsedou poslaneckého klubu TOP 09. V listopadu 2017 byl na 5. celostátním sněmu TOP 09 zvolen místopředsedou strany.

Vyrůstal na knihách J. Foglara, E.T. Setona, J. Londona a foglarovský pohled na svět mu zůstal dodnes, i když už čte dávno jiné knihy. Od mládí má silný vztah k přírodě a tráví v ní spoustu volného času jako vysokohorský turista, vodák nebo tramp na zimních vandrech. Ve volném čase si rád zahraje fotbal, vyrazí si na horském kole, v zimě vyjede na lyže nebo běžky. Zajímá ho též historie hornictví (hlubinného dobývání) v ČR. Poslouchám klasický rock (Pink Floyd, Dire Straits...) a country (J.Cash, K.Kristofferson,W.Nelson...).

Až do vstupu do TOP 09 nebyl členem jiné politické strany. Je ženatý a má 2 děti.

Michal Kučera: Příležitost pro Ústecký kraj
11. 3. 2024

Michal Kučera: Příležitost pro Ústecký kraj

Rozvoj Ústeckého kraje se opět stal předmětem diskuzí na základě dokumentu senátorů Martina Krska a Přemysla Rabase s názvem Zóny příležitosti: Cesta ke kohezi. Pojďme tuto analýzu brát jako příležitost k zamyšlení.

Celý článek
Novinky z CHKO Krušnohoří: pozitivní změna pro krajinu i lidi
16. 2. 2024

Novinky z CHKO Krušnohoří: pozitivní změna pro krajinu i lidi

Tento týden jsme s Agenturou ochrany přírody ČR absolvovali jednání s Lesy ČR. Pokračují debaty se starosty v regionu. 

Celý článek
Předsedkyní TOP 09 bude nadále Markéta Pekarová Adamová. Prvním místopředsedou strany se stal Vlastimil Válek
11. 11. 2023

Předsedkyní TOP 09 bude nadále Markéta Pekarová Adamová. Prvním místopředsedou strany se stal Vlastimil Válek

Usnesení 8. celostátního sněmu TOP 09

TOP 09 povede v příštích dvou letech opět Markéta Pekarová Adamová. Současná předsedkyně strany získala podporu delegátů na 8. celostátním sněmu. Prvním místopředsedou se stal Vlastimil Válek, který ve funkci vystřídal Tomáše Czernina. Ten zůstává řadovým místopředsedou. Delegáti za další místopředsedy zvolili Michala Kučeru, Martinu Ochodnickou a Matěje Ondřeje Havla.

Celý článek
Michal Kučera: Musíme více pomáhat lidem v regionech
11. 11. 2023

Michal Kučera: Musíme více pomáhat lidem v regionech

„Musíme více pomáhat lidem v regionech. Teď nemluvím čistě o stranické práci, mluvím tady o každodenních tématech, které řešíte jako místní zastupitelé, radní nebo i jako aktivní občané. Poslanci a senátoři se musí více ptát našich lidí na jejich potřeby a nabízet jim pomocnou ruku,“ vysvětlil své priority Michal Kučera.

Celý článek
Poslanec Michal Kučera: Dostavba D7 má nadále prioritu, řešíme sucho i chráněnou krajinou oblast Krušné hory
16. 8. 2023

Poslanec Michal Kučera: Dostavba D7 má nadále prioritu, řešíme sucho i chráněnou krajinou oblast Krušné hory

Jak to bude dál s dostavbou dálnice D7? A proč má smysl vyhlašovat chráněnou krajinnou oblast Krušné hory? A jak pomoci vyřešit sucho, které škodí místním zemědělcům? Na to jsme se ptali poslance Michala Kučery, který byl zvolen za Ústecký kraj v koalici SPOLU, která je jednou z vládních stran.

Celý článek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme