Ing. Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně TOP 09, místopředsedkyně klubu poslanců TOP 09

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Do Prahy se přestěhovala v roce 2005, kdy začala studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, obor Andragogika a personální řízení a souběžně se studiem pracovala ve společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získává titul Bc. Ve své bakalářské práci se věnuje tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Od roku 2009 studovala Markéta Pekarová Adamová na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 získává titul Ing. za diplomovou práci na téma Diversity management.

Ve společnosti T-Mobile pracovala téměř 4 roky, především v obchodním oddělení. Po ukončení bakalářského studia pracovala nejdříve v personální a poté ve vzdělávací agentuře. Věnovala se i obchodní činnosti v oblasti služeb jako OSVČ.

V létě roku 2009 vstoupila Markéta Pekarová Adamová do politické strany TOP 09. Do té doby se aktivně politicky neangažovala.

V komunálních volbách na podzim roku 2010 byla zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8. Následně byla Markéta Pekarová Adamová zvolena do Rady MČ Praha 8 jakožto uvolněná radní. Pod její gesci spadá sociální oblast a protidrogová prevence. Od května 2012 se její gesce rozšířila o oblast evropských fondů. V komunálních volbách 2014 obhájila zastupitelský mandát.

V květnu 2012 byla Markéta Pekarová Adamová zvolena předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8, tento post v dubnu 2013 a následně v dubnu 2015 obhájila. Od září 2013 je členkou předsednictva TOP 09 Praha. V této funkci zůstává i po pražském volebním sněmu 2016.

V říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny byla Markéta Pekarová Adamová roku 2013 zvolena poslankyní Parlamentu ČR za Hl. město Praha. Ve volbách v roce 2017 byla do Poslanecké sněmovny zvolena znovu a stala se místopředsedkyní klubu poslanců TOP 09.

V listopadu 2015 byla na 4. celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní TOP 09 a v roce 2017 byla na 5. celostátním sněmu delegáty zvolena za 1. místopředsedkyní TOP 09.

Ve volném čase se věnuje především sportu (nejvíce běhu), cestování a kultuře.

Významnou součástí jejího života je i dobrovolnická práce. Věnuje se jak mezinárodnímu dobrovolnictví (pracovní „workcampy" v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku), tak dobrovolnické práci s dětmi v Česku (spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí).

Hovoří plynně anglicky, studuje španělštinu.

Adamová: Jak prosadit opoziční novelu? Nechte ji okopírovat poslanci ANO

24. 1. 2020
Klávesové zkratky Ctrl+C, Ctrl+V jsou holt očividně oblíbené nejen u ministrů za hnutí ANO, ale i u jejich poslanců. Na druhou stranu, aspoň my v opozici konečně víme, jak postupovat, když chceme prosadit potřebné změny.
Číst více

Adamová: Důchodová reforma řeší jen výdaje

23. 1. 2020
Paní ministryně ve své reformě chce řešit příjmovou stránku až někdy v budoucnu, odsouvá to. Nechává to až na příští vládu, zříká se toho, že by to měla sama řešit.
Číst více

Celostátní kancelář TOP 09