Ing. Markéta Pekarová Adamová

1. místopředsedkyně TOP 09, místopředsedkyně klubu poslanců TOP 09

Markéta Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Do Prahy se přestěhovala v roce 2005, kdy začala studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, obor Andragogika a personální řízení a souběžně se studiem pracovala ve společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získává titul Bc. Ve své bakalářské práci se věnuje tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Od roku 2009 studovala Markéta Adamová na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 získává titul Ing. za diplomovou práci na téma Diversity management.

Ve společnosti T-Mobile pracovala téměř 4 roky, především v obchodním oddělení. Po ukončení bakalářského studia pracovala nejdříve v personální a poté ve vzdělávací agentuře. Věnovala se i obchodní činnosti v oblasti služeb jako OSVČ.

V létě roku 2009 vstoupila Markéta Adamová do politické strany TOP 09. Do té doby se aktivně politicky neangažovala.

V komunálních volbách na podzim roku 2010 byla zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8. Následně byla Markéta Adamová zvolena do Rady MČ Praha 8 jakožto uvolněná radní. Pod její gesci spadá sociální oblast a protidrogová prevence. Od května 2012 se její gesce rozšířila o oblast evropských fondů. V komunálních volbách 2014 obhájila zastupitelský mandát.

V květnu 2012 byla Markéta Adamová zvolena předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8, tento post v dubnu 2013 a následně v dubnu 2015 obhájila. Od září 2013 je členkou předsednictva TOP 09 Praha. V této funkci zůstává i po pražském volebním sněmu 2016.

V říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny byla Markéta Adamová roku 2013 zvolena poslankyní Parlamentu ČR za Hl. město Praha. Ve volbách v roce 2017 byla do Poslanecké sněmovny zvolena znovu a stala se místopředsedkyní klubu poslanců TOP 09.

V listopadu 2015 byla na 4. celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní TOP 09 a v roce 2017 byla na 5. celostátním sněmu delegáty zvolena za 1. místopředsedkyní TOP 09.

Ve volném čase se věnuje především sportu (nejvíce běhu), cestování a kultuře.

Významnou součástí jejího života je i dobrovolnická práce. Věnuje se jak mezinárodnímu dobrovolnictví (pracovní „workcampy" v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku), tak dobrovolnické práci s dětmi v Česku (spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí).

Hovoří plynně anglicky, studuje španělštinu.

Adamová: Půjčky pro mladé rodiny na bydlení nic nevyřeší

17. 8. 2018
Je to kapka v moři a neřeší to příčinu, která teď na současném trhu s nemovitostmi v České republice je, totiž že je velmi nízká nabídka a vysoká poptávka. Ta šponuje ceny nahoru, tudíž pro čím dál větší skupinu lidí, zejména právě mladých rodin, je bydlení opravdu luxusní věc.
Číst více

Důchodová reforma musí být přijata napříč stranami

6. 8. 2018
Koalice v Praze s hnutím ANO? Osobně bych byla ráda, aby to vůbec nemuselo nastat, řekla v interview Novinkám první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Předseda strany Jiří Pospíšil takovou možnost totiž dříve nevyloučil.
Číst více

TOP CENTRUM