Válek: Naše občany musíme mít na prvním místě

20. 11. 2021 | 13:20

(projev kandidáta na místopředsedu strany Vlastimila Válka na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Vážená paní předsedkyně, milá Markéto, vážený pane první místopředsedo, Tome, dámy a pánové,

já jsem chtěl elegantně vyskočit, ale pak jsem si uvědomil, že kdybych si jako budoucí ministr zdravotnictví na úvod svého projevu zlomil nohu, tak by to nebyl dobrý start. Před dvěma lety jsem kandidoval do předsednictva jako místopředseda, jako člen Poslanecké sněmovny, kde byly strany, které měly v programu, že země je placatá a v rámci svých kampaní ničily vybavení Poslanecké sněmovny, kde se vláda opírala o podporu komunistů. A já jsem si říkal: “Kandiduju do předsednictva, protože chci podpořit Moravu, chci podpořit nás v komunálních volbách, bude klid.” To byla velká chyba, protože jsem podcenil Markétu. Nedošlo mně v té chvíli, v celém rozsahu, jak je pracovitá a jak brutální má nasazení, a tím pádem mně nezbylo nic jiného, než pracovat daleko víc, než jsem si původně plánoval. Navíc se těžko dá Markétě něco odmítnout, když vás o to požádá, to v podstatě technicky nejde.

Takže nakonec ta situace dopadla tak, že všechno, co si naplánovala, zrealizovala, vydupala ze země koalici SPOLU a navázala důstojně na desatero, kvůli kterému jsem do TOPky vstupoval. My jsme vyhráli volby, což nečekal nikdo, ani lídr koalice SPOLU, a všichni z toho byli překvapení. A o to víc se teď musíme snažit, aby z toho bylo všechno ku prospěchu občanů naší země.

Já, opakovaně to tady zaznělo, jako pravděpodobně budoucí ministr zdravotnictví, musím mít na zřeteli a na prvním místě vždycky pacienty, protože zdravotnictví a ministerstvo tady není kvůli nikomu jinému než kvůli pacientům. Jsem ale lékař, a proto musím mít na zřeteli zdravotníky, zdravotnická zařízení a kvalitu zdravotnictví, protože pouze to, že člověk myslí na pacienty nestačí. Musím nabídnout kvalitní péči a tu dělají zdravotníci, tu dělají zdravotnická zařízení. Ale jsem také člen TOPky. Je to první strana a poslední strana, ve které jsem. A stejně tak myslím na tuto stranu. Proto, když jsem byl vyzván, abych kývnul na to, že budu ministr zdravotnictví, tak jsem kývl a udělám všechno proto, abych tu práci dělal co nejlépe, ku prospěchu pacientů, ku prospěchu českého zdravotnictví, ale pořád jako člen TOP 09. A z toho důvodu si vás dovoluji požádat, abyste zvážili, zda bych byl vhodným místopředsedou, zda bych byl vhodným členem této party, která vede TOPku.

Mohu slíbit, že budu pracovat stejně a možná ještě více než doposud. Budu dělat všechno to, co jsem doposud dělal s ještě větším nasazením. A protože se má člověk od určitého věku, a já z těch, co tady vystupovali, když pominu čestného předsedu, jsem nejstarší, poučit z historie a z toho, co nás předcházelo, tak jediné, co vždycky udělám, že pokud vím, že se dá jednat správně, tak tak jednat budu. Protože nejednat správně, když to víte, je hřích. To nám říká Bible, Jakub. A protože čas se naplňuje a já vím, že záplava slov se bez hříchu neobejde, tak jako rozumný už budu držet svůj jazyk na uzdě a děkuji vám.

Vlastimil Válek, místopředseda TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme