Schwarzenberg: Za velmi dobrý volební výsledek vděčíme naší Markétě

20. 11. 2021 | 10:40

(projev čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Děkuji mnohokrát,

potlesk předem je vždycky pochybný, takže budu mluvit velice krátce, protože tady bylo tolik proslovů a všechno důležité bylo už řečeno. Jenom bych ještě připomněl nějaké věci. Máme velké vítězství, ale přiznejme si, že jsme ho dosáhli, protože jsme skvěle spolupracovali. Tím, že SPOLU opravdu drželo, jsme zvítězili. Kdybychom se poprali a kdybychom se v budoucnosti někdy poprali, tak spadneme do bezvýznamnosti. To bychom si měli celý čas uvědomovat. Za druhé se vítězství podařilo díky výsledku v Praze. Já bych přece jenom rád našim členům připomněl, kdo byl obličej SPOLU v Praze, kdo byl lídr v Praze. Byla to naše Markéta. Té vděčíme za velmi dobrý výsledek.

Už bylo několikrát řečeno, že nastupujeme v opravdu blbé době. Je to zajímavé, zažil jsem to už podruhé. Když jsme svého času nastoupili poprvé do vlády ještě s Petrem Nečasem, tak začala hospodářská krize. Když skončila hospodářská krize, nastoupil pan Babiš a tudíž měl poměrně lehké vládnutí. Na konci jeho vládnutí je v Čechách situace znovu opravdu mizerná a my se s tím musíme vypořádat. Byl by tak zázrak, kdybychom byli populární vláda, protože budeme na rozdíl od Babiše v této vládě podnikat několik velice nepopulárních kroků. A to nám budou lidi vyčítat, jak nám svého času vyčítali také nutné kroky v hospodářské krizi. Uvědomme si, že je to naše povinnost řádně vládnout, nepodléhat svodům populismu, i kdybychom potom trpěli, že nám lidi budou nadávat. Musíme přemýšlet, co je dneska ta správná politika, která vede do budoucnosti, ne jak teď nasbíráme ještě nějaké volební hlasy. Žádný stranický egoismus teď není možný.

Naše země je opravdu v nebezpečné situaci. Je pro nás čest, že přebíráme odpovědnost v této době, nebojme se a dělejme nepopulární kroky. Dlouhodobě se to vyplatí, i když nám budou bezprostředně po těchto krocích nadávat. Nebojte se a do toho! Těm, kteří z naší strany vstoupí do vlády, bych přál mnoho štěstí.

Snad ještě jedna poznámka. Musím přiznat, že předseda ODS sestavil ze všech našich stran opravdu dobrou vládu. K tomu bych mu rád poblahopřál. Je to opravdu promyšlená dobrá soustava. Jak známo, nastala otázka u jednoho z navrhovaných členů vlády. Já sám jsem vedle něho čtyři roky seděl v zahraničním výboru. Znám ho, znám jeho názory, diskutoval jsem s ním, považuji pana Lipavského za velikou naději české zahraniční politiky, tudíž se za něho musíme postavit. 

Děkuju mnohokrát, že jste mě vyslechli.

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme