Richterová: Těším se na naši spolupráci ve vládě

20. 11. 2021 | 10:36

(projev 1. místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Dobrý den, srdečně vás zdravím,

navážu na všechny ostatní. Velmi vám gratuluju vítězství ve volbách. Gratuluju vám k tomu, jak se vám podařilo vybudovat vítězný projekt. Jsem moc ráda, že nyní můžeme společně spolupracovat na tom, abychom zvládli vládu. My jsme za Piráty připraveni dát všechno, co umíme, do týmové práce, která nás čeká, protože to nebude o žádných snadných bodech. Naopak už tady zaznělo naprosto jasně, co všechno před námi je, jak rozdělená je společnost, a i to, že většina společnosti nás nevolila.

Vím, že je velmi obtížné vyhovět očekáváním kladeným na naše jednotlivé strany, ale i očekáváním celé společnosti, protože soudržnost například v boji s covidem bude nesmírně důležitá. Věřím ale, že to zvládneme, že ta opravdu jedinečná šance, kterou nesmíme promarnit, šance podle mě i symbolicky zarámovaná tím, že komunisté jsou pryč, že jsme nyní ve sněmovně, kde už po sto letech nesedí, že ta šance se nám všem zdá natolik významnou, že to společně zvládneme.

Co se týče spolupráce, tak byť covid bude obrovskou výzvou, tak nemenší výzvou bude i ekonomika a to, abychom udrželi soudržnou společnost a aby se nám podařilo lidem, kteří nám zatím nevěří, dát pocítit, že na ně také myslíme a že nezapomínáme na jejich problémy.

Protože už toho zaznělo hodně a se vším jsem velmi souzněla, tak bych jenom závěrem zdůraznila, že příkopy, které vnímáme ve společnosti všichni, jsou nejenom tam, ale i mezi různými ministerstvy a různými státními úřady, a naší velikou a nesnadnou rolí bude hledat mezirezortní řešení. Řešení, co budou skutečně fungovat a nebudou jen v jednotném šuplíčku. Já se na tu spolupráci moc těším. Všichni jsme připraveni pracovat na 120 %. A vám ještě chci popřát co nejlepší průběh sněmu, ať se vám povede tak, jak si představujete.

Olga Richterová, 1. místopředsedkyně Pirátů