Rakušan: Věřím, že společně výzvu v podobě nové vlády zvládneme

20. 11. 2021 | 10:29

(projev předsedy STAN Víta Rakušana na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Vážená paní předsedkyně, milá Markéto, vážený pane čestný předsedo, dámy a pánové, delegátky a delegáti,

já vás touto distanční formou, limitován tím, že za mými zády křičí moje děti, zdravím. Doufám, že nedojde k jejich průniku do této izolované místnosti. V první řadě bych chtěl velmi pogratulovat koalici SPOLU k vítězství. Samozřejmě nebudu zastírat, že jsme si my jako koalice Pirátů a Starostů přáli jiný výsledek, ale věřte, že v těch posledních minutách, kdy se sčítaly hlasy a kdy jsme všichni viděli ten jasný trend, jsme všichni doufali a tleskali při tom, kdy koalice SPOLU porazila hnutí ANO. Andrej Babiš si zasloužil porazit a vy jste to dokázali. Klobouk dolů před vámi. Vaše kampaň byla skvělá, nasazení v kampani bylo vynikající a zvládli jste to lépe než my. My jsme vám k tomu zcela upřímně pogratulovali a myslím si, že při pohledu na preferenční hlasy, při pohledu na to, jak dopadla vaše paní předsedkyně v tom celkovém celorepublikovém součtu preferenčních hlasů, lze jednoznačně říci, že TOP 09 byla významnou součástí celého toho úspěšného projektu. Ale teď už jsme v jiné fázi.

Dáváme dohromady vládu. Stihli jsme v rekordním čase představit základní půdorys. Máme odhlasovanou koaliční smlouvu. Pan předseda Petr Fiala byl za panem prezidentem s nominanty, kteří mají příští vládě zasednout. Když se dívám na vaše nominanty, na Vlastimila Válka a Helenu Langšádlovou, tak mohu zcela osobně říci, že ve vládě zasednou mí přátelé. Jsou to lidé kompetentní, jsou to lidé odvážní. Stejně jako Marian Jurečka musím velmi ocenit Vlastimila Válka, jak se do toho celého pustil. Už je ministrem zdravotnictví, byť ještě bez kompetencí. Tým pod jeho vedením pracuje skvěle. Věřím, že společně zvládneme i tuhle šílenou výzvu, do které jako nová vláda za několik týdnů půjdeme, pokud všechno půjde dobře a pan prezident bude postupovat racionálně. Do situace, do které přijdeme, je asi nejhorší nástup vlády od listopadu. Máme tady covidovou krizi, energetickou krizi, obrovitánskou inflaci, obrovské zadlužení téhle země, kterou ta současná vláda v době konjunktury neuvěřitelně zadlužila, a tu konjunkturu nehorázně prožírala do slova a do písmene.

Troufám si ale říct, že teď je čas na širší týmovost. Na týmovost obou dvou koalic. Já jsem ti to poprvé uvědomil na našem sněmu v září. Viděl jsem tam Markétu, viděl jsem tam Ivana Bartoše, viděl jsem tam Mariana Jurečku a Martina Kupku a najednou jsem si uvědomil, že ta písmenka za jménem jsou vždycky jenom symbolem nějaké příslušnosti, ale ten základ a nějaká generační spojitost těchto lidí a podobné zakotvení v tom, že věříme tomu, kam naše země patří a nezpochybňujeme to. Chceme, aby šla dopředu. Chceme, aby změnila vzdělávací systém, aby měla dobrý přístup k životnímu prostředí. Chceme zemi reálně modernizovat. To je všechno společné a my to musíme dokázat a nezklamat. Očekávání jsou obrovská.

Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že obrovská část společnosti nás nevolila. Spousta voličských hlasů propadla. Máme velmi silnou opozici, která nám nic nedá zadarmo. A my nejenom teď na začátku, ale i v těch dalších měsících musíme dokázat držet pohromadě a já věřím, že to zvládneme. Naše dvě strany mají lepší i horší zkušenosti se vzájemnou spoluprací, ale myslím si, že ty historické šrámy jsou překonány. Máme mnoho formátů, kde nám to dohromady funguje. Konec konců i v senátních volbách nepochybuji o tom, že třeba Jiřího Růžičku bude podporovat jak STAN, tak TOP 09. Věřím tomu, že i v komunálních volbách se najdou modely, které fungovaly a fungují. Konec konců v Praze jsme to ne v úplně jednoduché situaci na magistrátu společně zvládli. Já jako komunální politik, který vychází praktického pohledu na věc, že když něco docela dobře funguje, není důvod to změnit, bych velmi zvážil, jaké formy spolupráce našich dvou uskupení by měly fungovat i v těch dalších letech. Myslím si, že šance na kvalitní spolupráci tady určitě je.

Já bych vám chtěl dnes popřát, abyste byli s výsledky vašeho sněmu spokojeni, abyste po dnešním sněmu vyšli posíleni, aby vaši nominanti do těch nejdůležitějších funkcí měli jasný a zřetelný mandát. Abychom i díky podpoře vás všech tu obrovitánskou odpovědnost, která na nás teď leží, všichni zvládli. Udělám maximum pro to, aby vztahy mezi našimi stranami byly dobré a byly kvalitní, ale věřím že nás pojí to nejdůležitější. 

Jsme demokraté a už nechceme, aby se vrátila vláda populistů. Už nechceme, aby se noví či staří extrémisté vraceli nebo dostávali do Poslanecké sněmovny či do jiných důležitých funkcí. Musíme pro to společně udělat maximum. Já vám za to nasazení, které jste do toho dali, moc děkuju. Chtěl bych i Markétě velmi pogratulovat zisku třetí nejvyšší ústavní funkce. Musím říct, že po čtyřech letech v Poslanecké sněmovně jsem se poprvé do pracovny předsedy, respektive předsedkyně Poslanecké sněmovny, těšil. 

Dámy a pánové moc vám děkuju a těším se na další spolupráci.

Vít Rakušan, předseda STAN

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme