Fiala: Chceme dál spolupracovat pod značkou SPOLU

20. 11. 2021 | 10:21

(projev předsedy ODS Petra Fialy na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Vážená paní předsedkyně, vážení přátelé, dámy a pánové,

byl jsem připraven zúčastnit se vašeho dnešního jednání samozřejmě osobně a udělal bych to velmi rád, ale ta situace je taková jaká je. Jsem tak rád, že to vyšlo alespoň tímto způsobem a můžu vás takto pozdravit.

Na začátek mi dovolte, abych vám všem poděkoval za spolupráci. Samozřejmě chci speciálně poděkovat paní předsedkyni Markétě Pekarové Adamové. Děkuji za to, jak stála na počátku našeho projektu SPOLU, jak ho celou dobu podporovala, osobně ho zaštiťovala, investovala do něho politický kapitál, čas a energii. Vytvořili jsme trojici, někteří z vás ji nazývali svatou, my jsme dobře věděli, že svatí nejsme, ale že to je trojice přátel, která je důvěryhodná. A to bylo nakonec velmi důležité a já si toho nesmírně vážím. Poděkování patří samozřejmě i vám všem ostatním za aktivitu, kterou jsem viděl prakticky všude, kam jsem přijel. Osobně bych chtěl poděkovat ještě Vlastimilu Válkovi, který se mnou kandidoval na jižní Moravě, kde jsme dosáhli výborného výsledku. Absolvoval se mnou celou kampaň, nesl tu tíhu a teď ho čeká, jak všichni víme, velká výzva. Je už uprostřed boje, má naši podporu a jsme všichni přesvědčeni, že to dobře zvládne. Blahopřeji taky samozřejmě všem zvoleným poslankyním a poslancům. Je jasné, že se naše aktivita a společná práce vyplatila. Výsledek se dostavil. Možná byl lepší, než mnozí předpokládali, určitě byl lepší, než očekávali komentátoři a velká část veřejnosti. Volby jsme vyhráli, a to je strašně důležité.

Před rokem a třemi týdny jsme společně s Markétou a Marianem Jurečkou slíbili občanům, že ve volbách SPOLU přinese změnu. Ten slib jsme také dodrželi a myslím, že na to můžeme být všichni hrdí. Nyní ale přichází další krok. Je potřeba naplnit ta očekávání. Českou republiku přebíráme ve velmi složité situaci. Nemusím vám to připomínat, covid, inflace, zadlužení země, zdražování energií, nepřipravené předsednictví… Mohl pokračovat. Čeká nás hodně práce, ale nečeká nás jenom práce v tom, že musíme dát do pořádku správu země, musíme taky oslabit hluboké rozdělení společnosti a posunout Českou republiku dopředu. Očekávání lidí jsou obrovská, nesmírně velká, je tady silná emoce, je tu obrovské nadšení z výsledku voleb. A ta naděje směřuje k nám. My tu naději nesmíme zklamat. K tomu, co občané očekávají, patří nepochybně i to, že budeme dále spolupracovat a dále rozvíjet projekt SPOLU, že budeme spolupracovat ve vládě, ale i jinde. Měli bychom pokračovat v tom, co se ve volbách osvědčilo, a kde se nám spolupráce daří. Není to jenom na půdě Poslanecké sněmovny. Skvěle funguje už nějakou dobu i náš společný klub v Senátu. To bych chtěl zdůraznit a taky bych chtěl speciálně poděkovat Tomáši Czerninovi za všechnu práci a nasazení, se kterým to dělá. I díky němu se nám daří mít takto silný společný klub ODS a TOP 09.

O Senátu nemluvím náhodně. Příští rok nás čekají komunální a senátní volby. I zde bychom měli v maximální možné míře pokračovat spolu, pokračovat pod značkou SPOLU a maximalizovat efekt spolupráce. Jde o hodně. Měli bychom potvrdit naši společnou pozici v Senátu. Samozřejmě stojíme i o spolupráci v komunálních volbách, zvlášť ve velkých městech. Shodujeme se v tom jak vedení ODS, tak vaše vedení a samozřejmě i vedení KDU-ČSL. Všude tam, kde to má smysl, bychom se měli pokusit postupovat v těch volbách společně. Znovu opakuji, že všude tam, kde to jde. Je mi jasné, že na celém území České republiky by něco takového ani nešlo a ani to nedávalo logiku, ale volby do Poslanecké sněmovny jasně ukázaly, že spolupráce našich stran přináší úspěch a má pozitivní efekt. Jako konzervativní člověk říkám, že je potřeba nebourat to, co funguje, ale pouze to vylepšovat a postupovat v tom dál. Voliči naši spolupráci ocenili, uvěřili nám, tak v ní pokračujme. V komunálních a senátních volbách určitě máme šanci a prostor na to, abychom tu změnu kterou jsme teď začali, dotáhli dál. 

Dámy a pánové, pojďme do toho spolu. Přeji vám dnes dobré volby a přeji vám úspěšné jednání.

Petr Fiala, předseda ODS

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme