Czernin: Jsem na TOP 09 a uplynulé dva roky hrdý

20. 11. 2021 | 11:25

(kandidátský projev 1. místopředsedy Tomáše Czernina na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Milé dámy, vážení pánové, milí přátelé,

je to vlastně technický zázrak, že se tu v době covidu můžeme alespoň takto potkat. Proto vám upřímně děkuji, že dodržujete všechna ta nepříjemná opatření. Asi by bylo trapné, kdyby strana budoucího ministra zdravotnictví na vlastním sněmu vytvořila jádro nákazy.

Dovolte mi teď prosím ještě jednou zde před vámi pogratulovat Markétě k obhájení pozice předsedkyně TOP 09. Gratuluju Markéto a moc ti děkuju! Milí kolegové, dnes je den, kdy se chceme ohlédnout za uplynulým období a podívat se, co nás čeká. Uplynulé dva roky nebyly marné. Odvedli jsme kus poctivé práce. Připomeňme si náročné krajské volby, které nám přinesly opravdu slušné výsledky. Práci Anticovid týmu, který ve svých výstupech zdatně sekundoval celému kolosu ministerského aparátu. Senátní volby, kdy jsme počet našich senátorů zvýšili o sto procent.

Kapitola sama pro sebe jsou volby parlamentní. V obtížné situaci covidových opatření jsme napjali všechny síly, abychom uspěli. Odvedli jste obdivuhodnou práci, vyhráli jsme volby a zůstali sami sebou. To není málo. Jsem na celou TOP 09 a uplynulé dva roky skutečně hrdý.  Můj první dík patří Markétě. Před dvěma lety nám slíbila, že dovede TOP 09 do vlády a hned se se svou neutuchající energií vrhla do práce. Byla motorem TOP 09 pro dojednanou koalici SPOLU, přesvědčila o ní naše členy, a nakonec i voliče. Pro mě byla čest ji hájit a krýt jí záda, jak jsem na našem minulém sněmu slíbil.  Děkuji také kolegům místopředsedům, stejně jako celému předsednictvu a výkonnému výboru za skvělou týmovou práci.

Můj dík patří také všem těm, kdo se zapojili do volební kampaně. Všichni víme, jaká je to dřina a jak nejistý výsledek. Smutným příkladem se v krajských volbách stal kraj Vysočina. Kampaň odmakali stejně jako všechny kraje a o jeden jediný hlas se nedostali do zastupitelstva. Myslím, že tím vstoupili do dějin.

V nedávných volbách do Poslanecké sněmovny jste všichni odvedli kus poctivé práce a výsledkem je stoprocentní nárůst našich poslaneckých mandátů za TOP 09. Děkuji proto jednomu každému z vás za každý zvonek, na který jste zazvonili, a za každý leták, který jste předali. A moc prosím, vyřiďte můj velký dík také našim kolegům v krajích a regionech.

Rád bych z tohoto místa poděkoval také našim kolegům z Celostátní kanceláře a krajským manažerům. Mnohé ani osobně neznáte, ale věřte mi, že bez nich bychom takových výsledků těžko dosáhli. Jejich prací jsme my, politici. Jejich tempo je vražedné a jejich úloha je nenahraditelná. Vím, že často organizují nezorganizovatelné. A to všechno s úsměvem a ochotně. Přátelé díky, je to i váš úspěch.

Dnes stojíme na prahu doby, kdy povedeme náš stát. Je to zodpovědné, ale taky zrádné. Nenechme se zmámit pocitem důležitosti a nenahraditelnosti. Nesmí se z nás stát banda papalášů, kteří se vozí autem s majáčkem, s ochrankou chodí i na záchod a zákony pro ně platí jen občas.  Pamatujme prosím na to, co jsme slibovali našim občanům. Zůstaňme věrni poctivé, čestné a otevřené politice. Když budeme lidem říkat pravdu, ač bude tvrdá a nepříjemná, pochopí to. A pokud ne, zůstane nám sebeúcta poctivého člověka. A to není málo.

Výsledek letošních voleb umožňuje všem demokratům složit reparát. Už se nesmíme nechat oblbnout populisty a už nedovolit, aby extremisté ovládli společenskou debatu. Osm let jsme kritizovali, varovali a vyzývali ke změně. Dnes musíme dokázat, že to nebyla jenom slova. Chovejme se s úctou k člověku, hajme jeho práva a svobodu, respektujme demokracii a zákonnost. Pokud to promítneme do naší každodenní, konkrétní práce, nemůžeme zklamat.

Zkrátka zůstaňme slušnými lidmi. Mluvme pravdu, odhalujme lež a pracujme poctivě. Chraňme demokracii, svobodu a lidská práva všude na světě a zejména u nás doma. To je jediný recept na to, aby nám občané této země nadále věřili.

Novou vládou ale práce nekončí. Nemysleme si, že máme sklizeno a zavařeno. Právě naopak. Už za rok přijde zkouška ohněm. Komunální volby nejlépe prověří, v jaké je strana kondici. Je to obrovská výzva pro každého z nás. Je to ale také možnost uskutečnit naše myšlenky a plány v jednotlivých obcích. A především možnost, aby svůj politický potenciál ukázaly desítky našich členů, kteří hodlají zasednout v zastupitelstvech.

Současně s volbami komunálními budou na podzim příštího roku volby senátní. Po skvělém výsledku ve volbách minulých máme ambici počet našich senátorů opět zvýšit. Budeme se snažit na půdorysu SPOLU, znovu oslovit většinu voličů a udržet Senát v rukou konzervativní, demokratické, proevropské většiny. Slibuji, že pro to udělám maximum.

Vážení přátelé, mnohé organizace mi daly svou nominaci na pozici 1. místopředsedy naší strany. Prosím tedy o vaši podporu. Napřu své síly do našeho úspěchu v senátních volbách. Jsem připraven vás v maximální míře podpořit ve volbách komunálních. Stále budu naší předsedkyni krýt záda. A svým jménem budu hájit čistý štít naší strany.

Díky vám a vzhůru do práce!

Tomáš Czernin, 1. místopředseda TOP 09