Adamová: Pojďme vzít zodpovědnost do svých rukou

20. 11. 2021 | 10:48

(přepis kandidátského projevu předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Krásné dopoledne, milé delegátky, milí delegáti, vážení hosté, kterých tady dnes opravdu mnoho není, vážené delegátky, které jste připojené online, vážení delegáti, kteří se taktéž distanční formou účastníte našeho sněmu,

jsem velice ráda, že mi dáte prostor promluvit, byť vím, že dnešní jednání už má z hlediska procesů trošku skluz. Budu ale ráda, když vám před tou volbou budu moci přece jenom pár slov říci. TOP 09 má ve svém názvu „Téčko“, jako tradici.  Mojí takovou tradicí při všech setkáních, která na sněmech máme, je začít poděkováním. Myslím si, že těch díků by mělo zaznít opravdu hodně. Chtěla bych tuto tradici dodržet, protože během období, které máme za sebou, jsme za ty dva roky ušli obrovský kus cesty, udělali jsme velký kus práce a je to zásluhou vás všech, nejen zde přítomných, nejen zde připojených online, ale všech členů a členek TOP 09 v regionech. Vaše nasazení jsem vnímala během kampaně velmi intenzivně. Viděla jsem ho nejen v kampani sněmovní, ale i v krajských a senátních volbách. Velmi si toho vážím. Chci vám z celého srdce, milí přátelé, poděkovat za to, že věnujete svůj čas právě práci pro druhé, protože účast v politické straně a angažmá v politice jako takové není nic jiného a není to úplně „in“. Pro mnohé to není něco, co by upřednostnili a já jsem si tak vědoma toho, že dáváte přednost TOP 09, naší politice, našemu programu a občanům, pro které to všechno děláme. Myslím si, že to „Téčko“ bychom mohli úplně v klidu nahradit i slovem týmovost, protože to z nás srší, a to v nás cítím zejména. A já vám za to chci z celého srdce poděkovat. 

Poděkování samozřejmě míří i k našim partnerům. Ještě jednou chci poděkovat za slova všem předsedům, ať už předsedovi ODS Petru Fialovi, předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi za koalici SPOLU, kteří s námi vytvořili skvělý tým a ukázali, že v zájmu společného cíle jsme schopni se shodnout, dohodnout, nacházet kompromisy, a to nepovažuji za samozřejmé. Zároveň ale děkuji i partnerům ze Starostů a Pirátů, tedy konkrétně Vítkovi Rakušanovi a Ivanu Bartošovi, který se dnes omlouval ze zdravotních důvodů a kterého zastoupila velice důstojně Olga Richterová. I jim chci všem poděkovat v tom, že vím, že hledáme společnou cestu a někdy to může zvenčí vypadat, že ty věci nejdou tak hladce. Že se ale pět stran dohodlo během čtyř týdnů na společné vládě, na koaliční smlouvě, na svém programu? Podívejme se jinde do zahraničí nebo se podívejme i do naší minulosti, jak dlouho to mnohdy trvalo mnohem menšímu počtu subjektů. Je to dáno tím, že máme společnou vůli pohnou touto zemí kupředu, dát ji do pořádku tak, jak jsme voličům slíbili. Za to jsem všem partnerům velmi vděčná.

Jsem také vděčná všem, s kterými jsme se byli před rokem schopni shodnout v krajských a senátních volbách. My je teď trošku opomíjíme tím, že za sebou máme čerstvě volby sněmovní, které dopadly velice úspěšně, ale vzpomeňme, že i v těch krajských jsme mnohdy šli s různými subjekty, já je teď nevyjmenuju určitě všechny, ale chci je takto na dálku pozdravit a vážím si vaší podpory.

Když jsem před dvěma lety před vás předstupovala a ve svém projevu vám představila svoji vizi, tak její součástí bylo to, že chci dovést TOP 09 do vlády. Byla to poměrně smělá myšlenka. Vím, že mnozí si říkali, že je to cíl sice skvělý a určitě by si to přáli, ale někde v duchu je hlodal červíček pochybností, jestli je to vůbec možné. A teď jsme tady po dvou letech spolu a můžeme zrekapitulovat, že se to podařilo, že budeme mít ve vládě své zastoupení. Jsem velmi ráda, že ho budeme mít v podobě dvou vysoce kompetentních, odvážných a zkušených osobností, a to Heleny Langšádlové, která bude ministryní pro vědu, výzkum a inovace a která určitě na tomto poli odvede obrovský kus práce, protože všichni víme, jak houževnatá žena to je, jak zkušená politička to je a jak se toho zhostí s naprostou samozřejmostí až noblesou. Děkuji ti za to, Helenko. Vlastimil Válek má před sebou velmi tvrdou a těžkou misi. Už ji prožívá dnes a já mu chci vyjádřit maximální podporu. Jsem ráda, že ji vyjadřují i kolegové z ostatních stran. Vážím si toho, je to nesmírně důležité. Jsme uprostřed velmi vážné zdravotnické krize a je potřeba dělat nelehká, ale důležitá a často také právě odvážná rozhodnutí. Myslím, že není pochyb o tom, že Vlastík se svými mnohaletými zkušenostmi, se svým velmi odpovědným přístupem a občas nutným takové razance, která v téhle době nutná bude, to zvládne. Vlastíku, máš maximální podporu nejen moji, ale věřím tomu, že celé TOP 09 a věř mi, že to zvládneme všichni společně.

Věřím tomu, že přesvědčíme i ty, kteří tomu možná teď trošičku chtějí uškodit. Věřím, že to zvládneme mnohem, mnohem lépe, než předpokládali, a hlavně mnohem lépe, než jak si počíná stávající vláda. Jednoduché to ale nebude. Pojďme si to přiznat, je to naprostý fakt, všichni to víme. Očekávání, která jsou ve společnosti vybuzena, jsou obrovská a my je nechceme zklamat. Zároveň je třeba si ale říci, že procházíme celou řadou jednotlivých krizí. O té zdravotnické tady už řeč byla, ostatně to, že jsme museli uzpůsobit dnešní formát jednání, ukazuje, jak vážná ta situace je. Ale i tam věřím tomu, že je světlo na konci tunelu a že se nám podaří naši zemi z téhle krize vyvést, i když to dnes vypadá, jako těžko hasitelný požár. Věřím tomu, že se nám podaří přesvědčit veřejnost, že je zkrátka teď potřeba si vzpomenout na to, jak jsme na úplném počátku koronavirové krize šili roušky, udělali celou řadu takovýchto věcí a panovala velká sounáležitost mezi lidmi v celé společnosti. Chci v tomto povzbudit nás všechny, abychom se snažili docílit toho, že se k tomu znovu teď v té nejtěžší situaci vrátíme, že si uvědomíme, že máme každý zodpovědnost nejenom sám za sebe a za své blízké, ale za celek, za celou společnost, za to, jak to zvládneme. My jsme si přece tehdy, říkali: „Zvládneme to!“ Tak se prosím vraťme o ten zhruba rok a půl zpátky a vzpomeňme na tu dobu a zkusme znovu táhnout za jeden provaz, abychom to byli schopni zvládnout. Je to důležité nejen proto, abychom z té krize vyšli v lepším případě posíleni, ale aby ty následky nebyly tak dramatické, jako se jeví.

Nezapomínejme ale i na to, že tu máme krizi energetickou. Krizi, která má obrovský potenciál vyvolat jednu z největších sociálních krizí v této době. Myslím si, že tady málo která vláda čelila tak obrovskému ohrožení tolika domácností, tolika rodin, které mohou být ohroženy chudobou, exekucemi a všemi dalšími důsledky, které to s sebou může nést. My na tom řešení, respektive na návrzích, protože ještě ve vládě nejsme, nemáme možnost rozhodovat, ale stále se snažíme k tomu tu stávající vládu v demisi přimět. Pracujeme velmi intenzivně. Chci poděkovat všem, kteří se na tom spolupodílíte. Vím, že to je řešením, které není úplně snadno představitelné, jako je teď nabízeno některými vládními představiteli, ale vlastně mnohem efektivnější a lepší, protože jde skutečně po tom problému a má potenciál zabránit tomu, co jsem tady nastínila.

Tyto dvě krize probíhají teď a tady a dennodenně se s nimi setkáváme. Ve stínu toho ale už dnes možná trošku pozapomínáme i na další, které jsou důležité. Přicházíme v situaci, kdy je vybrakovaná kasa, snědený krám, kdy jsme zadluženi, kam se podíváme. Nebude jednoduché ekonomiku udržet, respektive postavit na nohy. Další z věcí, která nás dlouhodobě a velmi negativně ovlivňuje, je krize klimatická. Myslím, že bychom na to neměli zapomínat a že bychom se neměli dívat vždycky jenom na to, kde ten požár teď hoří největší, protože nám potom může za zády vypuknout tak obrovský, že už nebudeme schopni jej zkrotit. Proto věřte, že TOP 09 bude i ve stávající vládě dále dbát na téma životního prostředí, ochrany přírody, krajiny, zodpovědného přístupu k zemědělství a všemu, co s tím souvisí a všemu, co má potenciál pozitivně zvrátit fakt, který tady je a děje se právě na pozadí všech věcí. Vím, že v tomto směru můžeme tu kompetenci propojit i s tím, že budeme mít ve vládě ministryni pro vědu, výzkum, inovace. Vím, jak Heleně na tomto tématu osobně záleží a jsem za to vděčná, protože si myslím, že i ten úhel pohledu do toho bude schopna dostat a děkuji za to předem. 

Myslím, že bychom v tématech, která TOP 09 vždycky přinášela, ať už je to rozpočtová zodpovědnost, nebo právě ochrana přírody, protože to je vysoce konzervativní záležitost, měli setrvat a měli bychom je doplnit o jednu ještě velmi nelehkou misi, a to je ta poslední krize, kterou tady zmíním, ať to také není o negativních věcech, a to je krize důvěry. Krize důvěry ve stát, jeho instituce, politiku jako takovou. Co považuji ale za nejhorší, tak ta krize se přelila natolik mezi lidi, že už je to i krize důvěry lidí navzájem mezi s sebou, a to je bolestivé a má to potenciál vytvářet do budoucna ještě celou řadu dalších problému. A to musíme řešit. Jak se k tomu postavit, jaké je to řešení, co navrhuji? Já jsem přesvědčena o tom, že je možné využít zkušeností, které z vlády máme. Já jsem v ní sice neseděla, ale mnozí z vás jsou s námi nadále v kontaktu a já jsme za to ráda. Je důležité, abychom své kroky lépe vysvětlovali. Ta vláda udělala celou řadu reforem, které byly nutné, které do dneška, pokud byly zrušené, postrádáme, jako je třeba penzijní reforma.

Důležitý aspekt, který nesmíme opomíjet, je komunikovat s lidmi, vysvětlovat a být mezi nimi. To jsem si také vetkla jako cíl, když jsem před dvěma lety poprvé kandidovala na předsedkyni strany. Být více v regionech mezi vámi, ale hlavně mezi občany, mezi voliči. Covid to trošku na nějaký čas změnil, ale určitě máme tomto směru velmi dobře našlápnuto a měli bychom na to navazovat. Když to bylo vzhledem k epidemické situaci možné, tak jsem se setkávala s tisící a tisíci lidmi napříč celou zemí. Ta setkání ukazují na to, že lidé mají zájem se zapojovat, mají zájem být slyšeni a my jim máme povinnost naslouchat. To je princip, který si udržme. Já budu v jeho čele a budu se snažit to i tímhle směrem nadále vést.

Očekávání, jak už jsem o nich mluvila, jsou opravdu velmi vysoká. Byla velmi vysoká i na nám blízkém Slovensku. Hovořila jsem o tom tento týden. Měla jsem příležitost se setkat s paní prezidentkou Čaputovou a ona mně právě toto kladla na srdce. Vyjádřila velkou radost z výsledku našich voleb a vidí v nás spojence v proevropském směřování. Co ale říkala jako jedno z varování: „Buďte soudržní.“ A já si myslím, že je to přesně tak. My jsme ukázali v kampani v rámci koalice SPOLU, a to i směrem k druhé koalici, byť to byli ve své podstatě naši konkurenti, že jsme schopni konstruktivního přístupu, jsme schopni kompromisu a docházíme ke konsenzu. Někdy to bolí a není to samozřejmé, ale tak s tím je potřeba počítat. A já chci, abychom si to udrželi i ve vládě. Abychom na tom byli schopni stavět, abychom to budovali, protože jedině tak můžeme období náročných výzev zvládnout. Jedině tak je před námi i úspěšné zhodnocení za čtyři roky, kdy si budeme moci říct, že jsme udělali maximum, vyřešili jsme maximum z toho, co jsme si předsevzali, prosadili jsme maximum z našich programových priorit. Jedině tak se nám to může podařit. Ten pohled k našim východním sousedům vám doporučuji, protože jim se to úplně nedaří. A paní prezidentka říkala: „Za dva a půl roku, co jsem ve funkci, mám už třetí vládu.“ Mějme toto na paměti. Mějme tento cíl a každý se na něm prosím podílejme.

Ještě jedna věc nás v tomto volebním období čeká, a to je předsednictví v Evropské unii. Chtěla bych, abychom ji aktivně využili. Jak jsme deklarovali, tak nejenom k tématům, která se nabízejí, jako je právě zelená dohoda a vůbec všechno spojené s klimatem, transformací a také s tím spojené energetické otázky, ale abychom do českého předsednictví dali i otisk lidskoprávní. Myslím, že je to velká příležitost, jak jsme si předsevzali a jak máme v programu společné vlády, dát na Havlovskou diplomacii. Jedno téma se vyloženě nabízí, a to je Bělorusko a pomoc tamní opozici konečně svrhnout diktátora, který má v zádech Putina. Myslím si, že součástí našeho předsednictví by přesně tato priorita měla být také. Je neméně důležitá. Zásadní východisko vládnutí, které považuji za důležité, je s odkazem na našeho čestného pana předsedu, ale i mého milého 1. místopředsedu Tomáše Czernina, protože nám to vždycky kladou na srdce a mají v tom naprostou pravdu, že máme k tomu, co činíme, přistupovat tak, abychom předali zemi v co nejlepší kondici, v co nejlepším stavu budoucím generacím, potomkům. A to je našim kolegům na výsost vlastní, to mají ve své krvi. Myslím, že to je skvělá inspirace pro to, jak přistoupit ke správě této země. Proto také říkám, že jsme nepřišli vládnout, ale spravovat Českou republiku.

Čekají nás volby, a to volby komunální a senátní. Byla bych velice ráda, kdyby se nám podařilo navázat na spolupráci, která se podařila vybudovat a která dobře funguje. Budu velmi ráda, když se podaří i nadále spolupracovat, jak v koalici SPOLU, tak s ostatními partnery. Myslím, že už můžu prozradit, že v senátních volbách budeme mít hned několik velice kvalitních kandidátů, kompetentních, ale přistupujeme k tomu opět tak, a myslím, že tak je to správné, abychom se dohodli co nejvíce napříč právě naším politickým spektrem demokratických stran, které spolu chtějí pečovat o demokracii i v Senátu. Senát je pojistkou demokracie a vidíme to dnes a denně a zvláště v těchto časech, že tomu tak skutečně je a měli bychom na to dbát. Stejně tak v komunálních volbách navažme na úspěchy v krajských volbách, kde jsme v mnoha krajích usedli do vedení krajů a podílíme se na správě. Podílejme se  ještě více v obcích na tom, jak se v nich lidem žije. Věřím tomu, že se nám to podaří. Budu v tom maximálně nápomocna a můžete očekávat, že zase budu jako motorová myš jezdit po celé republice.

Teď už asi závěrem, protože jsem projev nechtěla mít dlouhý, ale zároveň jsem s vámi chtěla konečně po delší době řešit i to, jakým způsobem bychom měli podle mého názoru nastavit priority, a ty už jsem zmínila, tak mi dovolte vzpomenout právě na to, co jsem před dvěma lety na závěr svého projevu říkala. Minule jsem totiž citovala Tomáše Garrigua Masaryka: „Člověk hodně vydrží, má-li cíl.“ Myslím, že se to během těch dvou let velice projevilo. Dneska vám mohu slíbit parafrázi velice známého churchillovského citátu o dřině, jenom ale doufám, že u toho nebude mnoho slz, protože kdo, když ne my, kdy, když ne teď. Pojďme vzít zodpovědnost do svých rukou. Voliči nám k tomu dali svůj mandát, jsme jim za to vděční, ale teď je nesmíme zklamat. Pojďte do práce se mnou. Děkuji vám.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme