Schwarzenberg: Musíme víc pracovat a být otevření

25. 11. 2017

(vystoupení čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga na 5. celostátním Sněmu TOP 09)

Vážení a milí delegáti, přátelé Topky,

Mirek Kalousek řekl vše, co je nutné a potřebné. Proto se omezím jen na málo slov. Musím říct, že mě velice potěšila návštěva našich kolegů. Ale je mi jasné, že to spojování propojování našich stran, bude dlouhou dobu trvat. Je to nutnost v dané politické situaci, jak v Evropě, tak v České republice. Nicméně je mi jasné, kolik předsudků, křivd minulosti, uraženosti a ješitnosti mezi námi existuje. Musíme pracovat na tom, abychom tu nedůvěru, což je naše největší zátěž, překonali. 

Přece jenom jsem dosti dlouho v naší politice, abych zaznamenal, že leckterá dobrá iniciativa skončila na tom, že si nevěříme. Myslím, že teď je čas na to, abychom pracovali na odstranění nedůvěry. Není to lehký úkol, pamatuji si na stěžejní úkol československé zahraniční politiky v roce 1989, kdy jsme se vynořili z komunistického světa a museli bojovat o důvěru našich sousedů, kteří díky událostem 20. století nám také tak úplně nevěřili. Bylo to tvrdá práce, ale vím, že to vyžadovalo spoustu drobných kroků, kdy jsme si vycházeli vstříc. Velice bych prosil, abychom stejnou taktiku použili taky teď. Neboť naše splývání je strategický úkol naší generace politiků. Když to nedokážeme, tak jsme prosím pěkně selhali, ve všech stranách. To si musíme uvědomit. Znamená to opravdu, že na všech úrovních od vesnic po města, přes kraje i na republikové úrovni, musíme spolupracovat a vědomě na tom pracovat, abychom nedůvěru odstranili. Poněvadž to je ten největší problém mezi našimi stranami. Vím, že když tohle neodstraníme, tak všichni dohromady neuspějeme a budeme bezvýznamnými spolky.

Co se týká naší spolupráce. Demokratický blok je hezký začátek, ale jak bylo zdůrazněno, jen po omezené období. Když se zamyslím, tak vím, že ne jeden krok, nýbrž asi dost kilometrů je před námi, než bychom si mohli říct, že můžeme s důvěrou pracovat na tom, abychom porazili jak komunisty, tak levici této země. Musíme ty kilometry ale ujít, teď máme teprve ten první krok.

Co se týče nás Topkařů. Přátelé, porážka to byla, to je jasné. Ale uvědomme si, že z větší části je to naše vlastní vina. Příliš málo jsme během posledních let pracovali. Jak v regionech, tak i ve městech, snad i někde na republikové úrovni. Musíme si uvědomit, že nový předseda má strašný úkol před sebou. I ze zkušenosti starého dědka vím, že máte-li 5 procent na vzestupu, tak vás všichni vítají, máte-li 5 procent na sestupu, tak se vám lidi vyhýbají. Musíme tedy všechny přesvědčit, a to je velký úkol nového předsedy, že budeme mít 5 procent zase na vzestupu. To dosáhneme pouze tehdy, když iluzi o naší politice opustíme a uvědomíme si, že teď během čtyř let musíme denně, ano denně, ne jen týden před volbami, nýbrž ode dneška, všichni pracovat na tom, abychom tuto stranu dali do rychtiku. 

Byly již zmíněny chyby, kterých jsme se dopustili. Že jsme nepřijali, spíše odpudili lidi, kteří chtěli vstoupit do naší strany. Že jsme nebyli vstřícní k přátelům. Dávám jen drobný příklad, jak jsme zanedbali naší práci. Masaryk měl pravdu, když říkal, že v politice je zásadní právě drobná politická práce. Když jsem, je tomu asi 10 let, vynalezl akci “Pivo s Karlem”, tak vesnice byly pokryté plakáty, přátelé a mladí členové chodili po ulicích a rozdávali letáky. Podařilo se do hospody přizvat spoustu nečlenů, ba dokonce protivníků. Když organizaci převzala strana, tak jsem v těch hospodách potkal většinou jenom naše příznivce. To bylo sice hezké, že staří přátelé přišli, ale bylo to při volbách na h... Pardon. Měli přizvat lidi, kteří nám ještě nevěřili, kteří byli nedůvěřiví, ještě nebyli voliči strany. My jsme zanedbali, že sami sobě nevěříme. Prosím, jděte vstříc a otevřete se těm, kdo mají zájem. Otevřete se mnohem více mladším členům strany. Přijímejte nové členy. Jenom otevřenost nás zachrání. Ve vesnicích si řeknou: „Ta Topka se nějak probudila”, „ten radní měl dobrý návrh” nebo “v zastupitelstvu je Topka nejživější aktér”. Toho musíme dosáhnout. Když toho nedosáhneme, tak se dostaneme do zapomenutí. 

Prosím vás, všechny možné výmluvy můžeme používat. Ale hlavní důvod je naše hlavní selhání, že jsme na všech úrovních dělali příliš málo. Že jsme zanedbali tu nudnou politickou práci na místě, na vesnici, v těch čtvrtích, kde bydlíme. Zanedbali jsme v těch různých organizacích, kde jsme členy atd. Prosím, nezapomeňte na to. Teď nesmíme příliš přemýšlet o velké české politice, ale jak tuto stranu během čtyř let, máme málo času na to, jak ji dostaneme do stavu, kdy bude schopna vítězit.

O to vás prosím a prosím příštího předsedu, aby si to uvědomil. Je to jenom v dobré práci, kdy se budeme snažit obnovit tuto stranu. Právě bylo řečeno, že nový start už nemůže být, nemáme už půvab, jaký teď mají Piráti a jaký jsme měli my na začátku nového fenoménu. Už patříme mezi ty opotřebované strany a lidé nás budou nazírat jako stranu establishmentu. To nám bude škodit, ale po nějakých letech se to stává. Nemůžeme tvořit úplně nový fenomén, ale to neznamená, že nemáme šanci. Tady máme mezi námi vzor. Přiznejme si, že ODS byla z různých důvodů v mnohem horší situaci, než jsme my teď. A podařilo se tuto stranu zase povznést. V tomto by pro nás mohla být ODS vzorem, nemáme zoufat, máme bojovat.

Dám vám jeden vzor, který ode mě nečekáte, pan prezident Zeman. Pokud jste byli pozorní, tak jste vypozorovali, že zvláště v poslední době, kdy už mu zdraví neslouží, pilně jezdil po krajích českých a dělal kampaň po celý čas. Ono se mu to vyplácí, když se podívám dneska na preferenční hlasy, je dodnes zdaleka kandidát s největšími šancemi. To je jeho píli, že opravdu se všude objevuje. A my tou naší úrovní musíme dělat taky. Máme-li městskou funkci, tak v tom městě se naši lidé musí všude objevovat. Být přítomní diskutovat s lidmi atd. Vezměte si vzor od našich konkurentů a jděte do toho, žádný zázrak nebude. Žádný spasitel nesestoupí a nevytáhne vás z bryndy. To můžeme udělat jen my sami a opravdu intezivní prací během příštích let. 

Já jsem předminule odstoupil. Jsem dědek starej, ale pokud je potřeba, budu vám pomáhat. Vím, že to není úkol mé generace. Je to na vás, abyste to zvládli. Co však bude možné, budu vám pomáhat. Teď ale prosím s božím požehnáním: Jděte do práce!

Děkuji mnohokrát.

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme