Czernin: Postavit se zlu, to je skutečná odvaha

26. 11. 2017

(projev kandidáta na místopředsedu TOP 09 Tomáše Czernina na 5. celostátním sněmu TOP 09)

Milé dámy, vážení pánové,

jsem rád, že jsme se shodli na osobě nového předsedy a přeji mu v jeho práci hodně úspěchů. A to už kvůli nám všem. Nyní mu, tedy vlastně vám, nabízím své nasazení a své odhodlání v práci pro naši společnou věc, pro úspěch TOP 09. Ale dovolte mi, abych napřed poděkoval Miroslavu Kalouskovi. Tomu nekompromisnímu, statečnému bojovníkovi, který svůj politický um dal do služeb demokracie. Musíme ho ocenit, není v republice profesionálnější politik!

Je mu vyčítáno, že je jen „Antibabiš“. Protože nešel ke kováříčkovi, ale rovnou ke kováři. Bojoval a bojuje s kořenem nebezpečí, ne s jeho projevy. Mnozí to nepochopili a měli ho jen za tvrdohlavce. Ale tvořící se neobolševická koalice mu dává za pravdu.

 Na tomto místě bych rád připomenul slova Karla Schwarzenberga, která řekl na minulém sněmu: „Stůjte za ním, podporujte ho a hajte ho!“.  Zkusme si každý sám pro sebe odpovědět - s jakou usilovností jsme za ním stáli. Upřímně - vyčítat mu něco, by bylo liché. V kampani pracoval s velikou usilovností a nasazením. Vzal na sebe odpovědnost a odstoupil z předsednického místa. Myslím, že je na místě mu poděkovat a požádat ho, aby v roli předsedy poslaneckého klubu zůstal viditelnou tváří TOP 09.

V posledních týdnech mne mnozí z vás přesvědčovali, že bych se měl podílet na vedení strany. Měli pro to celou řadu důvodů. Ten nejzásadnější bylo jejich přesvědčení, že dokážu stranu opět stmelit ve vůli k vítězství. Jako jediný stranický senátor cítím za TOP 09 odpovědnost. Bez podpory TOP 09 bych se nikdy senátorem nestal. Podařilo se mi porazit protikandidáta z hnutí ANO, proto vím - jde to. Je to náročná práce, ale je to možné. Jsme v situaci, kdy jsme – jak se hezky říká – ve volbách nezvítězili. Ale řekněme si to jasně: Prostě jsme dostali na frak. 7 poslanců není vítězství. Nic naplat. Byla to prohra.

Víte, já jsem sedlák. Každý rok zořeme a zasejeme a pak doufáme, že se naše poctivá práce vyplatí. Někdy neprší a úroda je mizerná. A to přesto, že jsme poctivě pracovali. A řekl bych, že jsme dnes v podobné situaci. Naše ideje nejsou horší, nepracovali jsme méně. Ale zkrátka nepršelo. A stejně jako znova zasejeme, stejně tak musíme pokračovat v naší práci. Možná musíme někde přidat, jinde ubrat, ale ten základ, to na čem jsme vznikali, to je dobré!

Jsem přesvědčen, že každý člověk má svou svobodu a nese za ni také odpovědnost. Jsem přesvědčen, že musíme pomáhat sociálně slabým, nemocným, seniorům. Jsem přesvědčen, že stát je jen nástroj a má být spravedlivý, úsporný, výkonný a nemá občany obtěžovat. A jsem také přesvědčen, že právě TOP 09 dokáže tato prostá východiska konzervativní politiky vnášet do správy veřejných věcí.

Všechny naše kroky musíme posuzovat těmito jednoduchými principy. Ano, rozumím tomu, že svět je složitý a někdy je obtížné správnou cestu hledat. Ale je to právě ta odpovědnost za naši svobodu, která nás posiluje. Je třeba nahlas říkat o lži, že je lež. O podvodu, že je to podvod. O zkrácené dani, že jsou to peníze ukradené třeba důchodcům nebo postiženým.

Je ale také dobře vidět to správné. A mluvit o tom. Máme starostu, který spravuje dobře svou obec? Chvalme ho. Povedl se dobře novelizovat zákon? Mluvme o tom. Kritizujme, ale dávejme alternativu. Ale jednoduše pokračovat v tom, co jsme dělali dosud, to nestačí. Vidíme, jak je rozleptáván demokratický systém. Zlo přichází malými kroky. Hrubost a hulvátství v politice i mezi lidmi je už normou. Zavíráme oči nad lumpárnou. A příště. Příště pokrčíme rameny nad zločinem? Jen proto, že se nás to osobně netýká? Kam až to musí zajít, abychom se vzpamatovali? Až zavřou hranice? Až zavřou prvního oponenta? Nebo až mi zavřou bráchu, mámu, kamaráda? Kdy poznáme, že je situace vážná? 

V každé společnosti je zlo, které čeká na svou příležitost. Volby daly příležitost cynickým nepřátelům demokracie. A už teď vidíme, jak rychle se jí chopili. Změnili pravidla politického boje. Užívají způsoby, o kterých jsme si mysleli, že už patří do historie. Obvyklé zbraně demokratických postupů nefungují. Kompromis už není společný úspěch, je to jen míra podvolení. My ale nesmíme propadnout nihilismu. Musíme věřit tomu, co chceme a co nás spojuje. 

Budou přicházet lákavé a svádivé nabídky. Lidé se nechávají svést snadno. Ale my, skuteční demokraté, jsme povinni upozorňovat na šmejdy ve veřejném životě. Na nebezpečí, které přinášejí. Jsme povinni s nimi bojovat. Není a nebude to jednoduchý boj. Nebude to prostá, elegantní a komfortní práce v opozici. Tento boj bude od jednoho každého z nás vyžadovat osobní statečnost. Postavit se zlu, které se dostává k moci, to je skutečná odvaha. Bahno, které se nám lepí na holínky, činí naše kroky čím dál kratší. To ale neznamená, že se smíme zastavit. Mohu vám slíbit, že dáte-li mi svou důvěru, nebudu vám říkat, co máte dělat, co si máte myslet. Ale budu spolu s vámi s plným nasazením reprezentovat naše principy, naše myšlenky a naši práci.

Dámy a pánové, Karel Schwarzenberg je zkušený moudrý muž, vzdělaný a vážený Evropan, který nezaměnitelným způsobem ovlivnil naši zemi. Miroslav Kalousek je výborný politik, umělec politických vyjednávání a nečekaných tahů. Vynikající rétor, v našem parlamentu zcela mimořádný. V předsednictvu strany byli významní odborníci, lékaři, politologové, …. S nimi se nemohu a ani nechci srovnávat. Pokud mi dáte svou důvěru, budete se muset smířit s obyčejným chlapem. Můžu vám ale slíbit, že moje konání vždycky povedou dva pilíře mého života – a to tradice a odpovědnost.

Děkuji vám!

Tomáš Czernin, senátor TOP 09

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme