„Prokázali jsme se jako opravdu živá strana“

Projevy delegátů i hostů prvního dne Sněmu TOP 09 přinesly zajímavá hodnocení, nosné myšlenky, vzácnou sebereflexi i nástin vize pro budoucnost. Vybrali jsme pro vás:

7. 12. 2013

Karel Schwarzenberg (předseda TOP 09)

  • Ano, dělali jsme chyby, a proto jsme v posledních volbách nezvítězili. Jak říká přísloví: spolu chycen, spolu pověšen. Na vývoj kolegů v bývalé koalici jsme také doplatili. Zároveň se nám však podařilo stranu zocelit. A naše ztráty jsou menší, než jsem očekával.

Petr Gazdík (předseda hnutí Starostové a nezávislí)

  • Smysluplnost a nosnost spojenectví TOP 09 a Starostů a nezávislých má všechny klady a vady dobrého manželství, přičemž přednosti zcela jistě převažují. Těší mě, že se nám podařilo najít způsob, jak ve spolupráci pokračovat.

Miroslava Němcová (místopředsedkyně ODS)

  • Zahráváme si tady s parlamentním systémem (k momentální politické situaci k ČR), mění se kurz země a proti tomu by naše strany měly jít spojeným tlakem a přinutit budoucí koalici, aby za to převzala odpovědnost.

Jan Březina (europoslanec)

  • Ačkoliv žijeme v jedné z nejvíce prosperujících dob tohoto národa, velká část veřejnosti má pocit, že jsme je my politici opustili. Vycházejí z praktických zkušeností a ze svého denního života.

Karel Schwarzenberg (předseda TOP 09)

  • Prokázali jsme se jako opravdu živá strana. Volební kampaň a přízeň mladých lidí ukázaly, že jsme na správné cestě, což ovšem neznamená, že máme garantován výsledek do budoucna. Půjdeme do velmi tvrdého boje.

Angela Merkelová (předsedkyně CDU a spolková kancléřka)

  • Předčasné parlamentní volby v České republice zjevně nepřinesly kýžený výsledek. Nicméně se prokázalo, že strana TOP 09 je etablovanou politickou silou a může dále přispívat k blahu České republiky.

Karel Schwarzenberg (předseda TOP 09)

  • Volby/nevolby místopředsedy ve sněmovně ukazují, že nás vznikající koalice považuje za největší ohrožení nové zvláštní moci, která se u nás etabluje. Vývoj v naší republice má trend k autoritativní vládě. A na nás je nelehký úkol bránit parlamentní demokracii. Jsem přesvědčen, že se prokážeme jako strana, která bere demokracii a naši ústavu vážně. Chceme pokračovat v cestě nastoupené po listopadu 1989.

Miroslava Němcová (místopředsedkyně ODS)

  • Byť máme někdy jiný pohled a dílčí programové odlišnosti, sdílíme potřebu obrany pravicové politiky a hodnot. Máme k sobě naprosto blízko v základních věcech určujících demokratický život svobodné společnosti. V senátních volbách bychom se mohli bavit o tom, jestli umíme a chceme spojit své síly k tomu, abychom změnili poměr sil, který teď existuje na parlamentní půdě.

Joseph Daul (předseda frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu)

  • V současné době čelíte vzestupu několika nových politických stran, které slibují rychlá řešení a používají jednoduché slogany. Ale já vám potvrzuji, že nakupování médií a snaha přepsat minulost nejsou řešeními! Historie nám dokazuje, že řešení, která se zdála jednoduchá, nebyla nejefektivnější! Do budoucna je vaším úkolem přesvědčit občany, že tradiční konzervativní přístup je tím nejlepším a že tvoří hradbu proti vratkým populistickým krokům.

Pavol Frešo (šéf Slovenské demokratické a kresťanské únie - Demokratické strany)

  • Svoboda a demokracie nejsou zadarmo, a pokud je nebudeme chránit, někdo nám je vezme. Jsou to univerzální hodnoty, na kterých se dá spolupracovat. Chtěl bych, abychom dokázali a ukázali lidem v Čechách i na Slovensku, že demokratické strany se dokáží vrátit, kam patří a umí rozvíjet společnost. A vzájemně se v tom podpořili
TOP 09

V Praze 7. 12. 2013

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme