Laudát: Naše společnost připomíná lovce mamutů

Kandidátský projev Františka Laudáta na post v předsednictvu

8. 12. 2013

Vážené dámy, vážení pánové,

včera jsem tady ve svém projevu řekl nějaká nová východiska, nové nápady, věci, podněty k zamyšlení. Samozřejmě, pokud byste mně dali důvěru, rád bych, aby to byla v českém prostředí, které dneska se jeví beznadějně, ale každá prohra je základem budoucího úspěchu, nebo aspoň ve většině případů. Tak chtěl bych, aby TOP 09 byla ta, která v českém prostředí právě bude akcentovat a zvedne nové věci, které dostaneme k široké veřejnosti.

Tomáš Garrigue Masaryk za projektem první republiky přišel s národní svobodou, s národní demokracií a stal se respektovaným a jeho myšlenky ve své generaci hluboce zapustil kořeny. Po roce 1989 přišel Václav Havel. Ten se nám, ač hodně nechápán a nepochopen, do dnešní doby, snažil otevřít svět toleranci, potom zapšklém diktátorském režimu úplně nové přístupy, které nenašly úplně pochopení ve všech věcech v českých zemích, mezi společností. Koneckonců byl to svým způsobem i v ekonomické rovině Václav Klaus, který přes všechny možné výtky, začal učit Čechy kapitalismu. Bohužel kapitalismus v českých zemích není ten, který by skutečně měl být, který přinese širokou prosperitu, širokou podporu lidí. A můžeme si říkat, proč on nefunguje. Je to z toho důvodu, že vlastně nejsou naplňovány. Lidé neakcentují základní skutečně primární konzervativní principy. Z těch konzervativních principů a včera nebyl časový prostor o tom mluvit, je například otázka reciprocity a reciprocita tzn. pomůžeme někomu. Tady už se najednou dostáváme přesmyčkou k náboženství, k jednomu ze základů křesťanství v jednom z věcí, která několikrát zmiňována v Bibli. Najednou se ukazuje, že v té nové společnosti, kterou přinese informační věk, možná se v těch základních, úplně nejzákladnější věcech budeme se muset vrátit. Byl bych rád, aby nám to nevzala nějaká jiná strana tato témata, tento přístup, abychom skutečně veřejnosti nabídli novou perspektivní kvalitu.

V tuhle chvíli mně naše společnost trochu připomíná lovce mamutů, kteří ne, že kopou před tím mamutem za tou potravou, tu jámu, do které ho lapí. Naše strana možná cválá vedle toho mamuta. Zbytek politického spektra bohužel ty kopí házejí tomu mamutovi, víte kam, v naději, že ho uloví. Takže já bych chtěl, aby my jsme tu dobu, ty trendy, abychom byli na čele trendu. Nikoliv, abychom žili minulostí. Potom se svojí zkušeností mnoha let i ve velké politické straně v době, kdy fungovala i v době, kdy se tam začaly ukazovat patologické jevy. A bohužel, jak přes kopíráky, je občas vídám a potkávám, setkávám se s tím i v TOP 09. Tak bych se chtěl v předsednictvu snažit, abychom se zamýšleli, abychom také pružně reagovali na nové skutečnosti. Že prostě populisté dají hezkou tvář na kandidátku a vyhrají. Je neuvěřitelné, když někdo má dvanáct, čtrnáct poslanců s členskou základnou osmi lidí. To mě vede k závěru, že něco se v téhle zemi musí stát. Chtěl bych také, aby se k TOP 09 přimykali i známé osobnosti, významní odborníci ve svých oborech. Zatím jich máme příliš málo na to, aby nám pomohli přesvědčit veřejnost a také zprostředkovat naše ideje nápady. Takže to jsou věci, které bych chtěl, tzn. celé to spektrum, tlačit v předsednictvu a nenechat v té operativě Mirka samotného.

Děkuji vám za pozornost a kandidaturu přijímám.

František Laudát
kandidát do předsednictva TOP 09

V Praze 8. 12. 2013

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme