Schwarzenberg: Ze vznikající koalice mám obavy

Ztráta čtvrtiny voličů ve sněmovních volbách byla pro TOP 09 bolestná. Stranu to ale nepoložilo, naopak zocelilo. Ve svém úvodním projevu to na republikovém sněmu TOP 09 v sobotu řekl její předseda Karel Schwarzenberg, který bude svoji funkci obhajovat. Sněm je dvoudenní, nové vedení budou delegáti volit v neděli.

7. 12. 2013

Sněmovní volby, v kterých TOP 09 skončila se ziskem 12 procent hlasů čtvrtá, podle předsedy prokázaly, že TOP 09 je "živou stranou a stabilní silou". TOP 09 po volbách zůstala v opozici.

Schwarzenberg řekl, že současné vyjednávání o koalici, kterou chtějí sestavit ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, jej naplňuje obavou. "Je to trend k autoritativní vládě," řekl. "Je jen na nás, abychom bránili parlamentní demokracii. Jsem přesvědčen, že když prokážeme, že bereme demokracii a Ústavu vážně, tak se nám to věru vyplatí," dodal.

Sobotní program sněmu začal symbolicky v 9.09. Kromě předsedy vystoupili hosté, mezi kterými byl mimo jiné šéf spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, zástupce slovenských křesťanských demokratů Pavol Frešo a zástupci diplomatických sborů.

Němcová nabídla TOP 09 spolupráci

Němcová nabídla TOP 09 spolupráci v senátních volbách, které budou v příštím roce. Strany by se podle ní mohly v některých obvodech domluvit na společném kandidátovi. . TOP 09 se spolupráci nebrání, podle místopředsedkyně Heleny Langšádlové je ale diskuse o tomto tématu předčasná.

"V senátních volbách se lze v některých obvodech domluvit tak, aby kandidát buď za ODS, nebo za TOP 09, který má větší šanci, získal podporu té druhé strany," řekla Němcová. Podle ní by se pak strany nevyřazovaly navzájem a mohly by mít větší šanci proti levicovému kandidátovi.

Podle Němcové by bývalé vládní strany, které po říjnových sněmovních volbách skončily v opozici, mohly spolupracovat už v senátních volbách na podzim 2014. Společně by mohly podle Němcové postupovat někde také na komunální úrovni.

TOP 09 na sněmovní úrovni spolupracuje s hnutím Starostové a nezávislí, jehož předseda a poslanec Petr Gazdík na sněmu také vystoupil. Podle Gazdíka minulé volební období prokázalo, že spolupráce starostů s TOP 09 je smysluplná. Zástupce TOP 09 vyzval, aby byli ve Sněmovně konstruktivní opozicí a stabilní alternativou rodící se vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

ČTK

tyden.cz, 7. 12. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme