Drábek ze sněmu TOP 09: Chceme být uvnitř EU, ne proti ní

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Jaromírem Drábkem

7. 12. 2013

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na probíhajícím sněmu řekl, že volby do Evropského parlamentu, které nás čekají na jaře příštího roku, budou pro stranu velmi důležité. Mezi voliči TOP 09 jsou totiž lidé, kteří se zajímají o Evropu a jsou proevropsky naladěni. O Vás se již delší dobu ví, a ostatně jste o tom i hovořil ve svém projevu na sněmu, že se chcete ve volbách angažovat. Váš mediální obraz není ale vzhledem k Vašemu předchozímu působení v roli ministra práce a sociálních věcí nejlepší. Neobáváte se, že může Vaše angažmá celou stranu ve volbách ohrozit?

Musíme si uvědomit, jak probíhají volby - rozhodují v nich voliči té které strany. Pokud je TOP 09 strana, která reálně oslovuje 17 % nebo 12 % voličů a jejíž ambicí je konzervativním programem oslovovat řádově 20 % voličů, tak je zbytečné se nechávat rozptylovat mediálními hrátkami, které stavějí na tom, co zajímá 40-60 % lidí. Ti volí jiné strany a vadí jim něco jiného, než voličům TOP 09, a zase naopak.

Voličům TOP 09, doufejme, nevadí, pokud naplňujeme svůj volební program. Voliči jiných stran to třeba mají jinak a nestarají se o to, že volební program je jen vějička, která je hned po volbách opuštěna. Myslím, že v parlamentních volbách jsme to prokázali.

Zůstaňme u Vašeho angažmá při přípravě strany na volby do Evropského parlamentu. Před malou chvílí jste ve svém projevu na sněmu TOP 09 hovořil o tom, že se chcete věnovat tvorbě programu. Co můžeme očekávat?

Jasně jsem deklaroval, že se chci v následujících měsících evropské tématice věnovat naplno a to také udělám. A nesouvisí to s tím, jak bude sestavena kandidátka, protože tu schvaluje Výkonný výbor. Přirovnal bych to k situaci, která byla před volbami do Poslanecké sněmovny, kdy jsem předem ohlásil, že nebudu kandidovat, přesto jsem jako místopředseda programové rady intenzivně pracoval na volebním programu a také na volební kampani ve věcné části. Tedy v části, kdy bylo potřeba vysvětlovat, argumentovat, hledat formulace apod. Stejnou úlohu chci sehrát i v následujícím období před evropskými volbami.

Vnímáte se tedy jako jakýsi garant programu pro evropské volby?

Nikoliv, v žádném případě. Během následujících 24 hodin vyprší můj mandát místopředsedy strany, a poté se stanu řadovým členem TOP 09. Své straně nabízím ochotu s nasazením pracovat, aby strana ve volbách co nejlépe uspěla.

V médiích se hovoří o Vaší kandidatuře na poslance Evropského parlamentu. Můžete potvrdit, že máte o tuto práci zájem? Nebo je zatím předčasné se takto ptát?

Není to předčasné, protože mé stanovisko je naprosto jednoznačné. Na závěr svého dnešního vystoupení na sněmu jsem ho i formuloval. Jsem připraven pomoct své straně k tomu, aby ve volbách uspěla. Co se týká sestavování kandidátky, tak to považuji jen za jednu z dílčích částí, která je v kompetenci Výkonného výboru. Ten bude zítra nově zvolen. Předpokládám, že kandidátku do voleb do Evropského parlamentu bude projednávat někdy v lednu.

Máte šance na nominaci?

Nominace od některých krajů již mám, ale bude záležet na výkonném výboru, jak kandidátku sestaví.

Poslední otázku věnujme volebnímu programu, který TOP 09 nyní připravila. V čem se chcete odlišit od další pravicové strany ODS? Z toho, co jste ve svém projevu na sněmu říkal, se spíše zdá, že Vaše témata jsou s ODS podobná – důraz na vnitřní trh a jeho fungování, úspory na úrovni EU, zmiňoval jste také otázku subsidiarity ve věci investic do výzkumu a vývoje nebo rozvoje venkova...

Nechceme se odlišit za každou cenu. TOP 09 staví na konzervativním programu, ale naší základní zásadou, kterou jsem také jasně deklaroval, je, že chceme být aktivní uvnitř EU. Tím jsme odlišní, ale ne proto, že bychom chtěli, ale proto, že to tak vnímáme a chováme se tak. Tak jsme se chovali jako ministři v předchozí vládě a tak se také chováme uvnitř EPP.

V EU toho chceme co nejvíce vyjednat, ale nechceme Českou republiku stavět proti EU.

euractiv.cz, 7. 12. 2013

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme