Mgr. Helena Langšádlová

poslankyně Parlamentu ČR za Středočeský kraj, ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Poslankyní byla Helena Langšádlová zvolena v říjnu 2017, v říjnu 2013 a v květnu 2010. Ve sněmovně působila jako místopředsedkyně rozpočtového výboru a členka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Zároveň pracovala jako předsedkyně stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a předsedkyně podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy. Rovněž byla členkou podvýboru pro územní rozvoj a financování veřejné správy. Působila též jako místopředsedkyní výboru pro evropské záležitosti, byla členkou petičního výboru a předsedkyní podvýboru pro migraci a azylovou politiku.

V letech 2009 až 2017 byla předsedkyní středočeské organizace TOP 09. Od roku 2009 se stala členkou výkonného výboru. Roku 2011 a opětovně v roce 2015 byla zvolena místopředsedkyní TOP 09.

Narodila se 14. října 1963 v Praze. Nyní žije v Černošicích. Vystudovala střední průmyslovou školu stavební, obor vodohospodářské stavby. V letech 2004 až 2008 se věnovala bakalářskému studiu na Vysoké škole politických a společenských věd v oboru politologie. V roce 2010 absolvovala studium v oboru politologie a politika v mezinárodních vztazích na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů.

V letech 1984 až 1986 pracovala jako stavební technik na odboru výstavby a územního plánování Prahy-západ, v letech 1986 až 1990 byla na mateřské dovolené. Následně v letech 1990 až 1998 provozovala penzion. V období let 1998 až 2006 vykonávala funkci starostky města Černošice, v letech 2006 až 2010 zde působila ve funkci místostarostky. V letech 2000 až 2008 a v letech 2012 až 2013 byla krajskou zastupitelkou. Od roku 2004 do roku 2010 působila jako členka Výboru regionů EU. Od roku 2010 byla zvolena poslankyní PČR.

V letech 2010 až 2013 působila jako místopředsedkyně rozpočtového výboru, členka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jako předsedkyně stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a předsedkyně podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy. Rovněž byla členkou podvýboru pro územní rozvoj a financování veřejné správy a členkou meziparlamentní skupiny ČR - Severské státy.

Od roku 2013 do roku 2017 působila jako místopředsedkyně ve výboru pro evropské záležitosti a od roku 2014 byla členkou podvýboru pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci. V roce 2014 se stala členkou meziparlamentní skupiny ČR – Izrael a ČR – Spojené státy americké. V roce 2015 byla zvolená předsedkyní podvýboru pro migraci a azylovou politiku. Od roku 2016 byla také členkou petičního výboru.

Od roku 2017 jsem členkou hospodářského výboru, výboru pro evropské záležitosti, stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, stálé komise pro Ústavu České republiky a stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO. Od roku 2018 se stala předsedkyní Podvýboru pro migraci a azylovou politiku a členkou Podvýboru pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci.

V roce 2009 se stala členkou výkonného výboru TOP 09. V letech 2009 – 2017 byla předsedkyní středočeské organizace TOP 09 a v letech 2011 - 2017 byla místopředsedkyní TOP 09.

Je vdaná a má dva dospělé syny. Hovoří anglicky a rusky. Zajímá se o historii a kulturu. Ráda relaxuje prací na zahradě, má ráda aquaerobic a hraje scrables.

ANO zneužívá hlasování o nedůvěře vlády k podpoře Babiše, věří ministryně Langšádlová
16. 1. 2023

Deset dnů před druhým kolem prezidentských voleb ministryně Helena Langšádlová vidí opoziční snahu jako součást volební kampaně ve prospěch Andreje Babiše.

Celý článek
Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace projednala Analýzu stavu českého výzkumu, vývoje a inovací
19. 12. 2022

Za účasti ministryně pro vědu, výzkum a inovace a předsedkyně Rady Heleny Langšádlové se uskutečnilo zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Rada otevřela diskusi k materiálu „Analýza stavu výzkumu, vývoje a inovací ČR a jejich srovnání se zahraničím v roce 2021".

Celý článek
Předsedkyně RVVI Helena Langšádlová předala Ivanu Boháčkovi ocenění za popularizaci vědy a výzkumu
25. 11. 2022

Laureátem ceny za propagaci nebo popularizaci vědy a výzkumu se stal Ivan Boháček, dlouholetý redaktor časopisu Vesmír. Slavnostního předávání se zúčastnila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Langšádlová: Spojení biologického centra a přírodovědecké fakulty je výjimečné
21. 11. 2022

Langšádlová: Spojení biologického centra a přírodovědecké fakulty je výjimečné

Propojení biologického centra Akademie věd a přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity je podle ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové na české úrovni výjimečné. Spolupráci mezi pracovišti a podporu multidisciplinarity považuje za základní principy do budoucna.

Celý článek
Ministryně Langšádlová navštívila Liberecký kraj, vyzvala k užší spolupráci mezi vědci a firmami Kraj
7. 11. 2022

Ve čtvrtek 3. listopadu navštívila Liberecký kraj Helena Langšádlová.