Mgr. Helena Langšádlová

poslankyně Parlamentu ČR za Středočeský kraj, ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Poslankyní byla Helena Langšádlová zvolena v říjnu 2017, v říjnu 2013 a v květnu 2010. Ve sněmovně působila jako místopředsedkyně rozpočtového výboru a členka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Zároveň pracovala jako předsedkyně stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a předsedkyně podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy. Rovněž byla členkou podvýboru pro územní rozvoj a financování veřejné správy. Působila též jako místopředsedkyní výboru pro evropské záležitosti, byla členkou petičního výboru a předsedkyní podvýboru pro migraci a azylovou politiku.

V letech 2009 až 2017 byla předsedkyní středočeské organizace TOP 09. Od roku 2009 se stala členkou výkonného výboru. Roku 2011 a opětovně v roce 2015 byla zvolena místopředsedkyní TOP 09.

Narodila se 14. října 1963 v Praze. Nyní žije v Černošicích. Vystudovala střední průmyslovou školu stavební, obor vodohospodářské stavby. V letech 2004 až 2008 se věnovala bakalářskému studiu na Vysoké škole politických a společenských věd v oboru politologie. V roce 2010 absolvovala studium v oboru politologie a politika v mezinárodních vztazích na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů.

V letech 1984 až 1986 pracovala jako stavební technik na odboru výstavby a územního plánování Prahy-západ, v letech 1986 až 1990 byla na mateřské dovolené. Následně v letech 1990 až 1998 provozovala penzion. V období let 1998 až 2006 vykonávala funkci starostky města Černošice, v letech 2006 až 2010 zde působila ve funkci místostarostky. V letech 2000 až 2008 a v letech 2012 až 2013 byla krajskou zastupitelkou. Od roku 2004 do roku 2010 působila jako členka Výboru regionů EU. Od roku 2010 byla zvolena poslankyní PČR.

V letech 2010 až 2013 působila jako místopředsedkyně rozpočtového výboru, členka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jako předsedkyně stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti a předsedkyně podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy. Rovněž byla členkou podvýboru pro územní rozvoj a financování veřejné správy a členkou meziparlamentní skupiny ČR - Severské státy.

Od roku 2013 do roku 2017 působila jako místopředsedkyně ve výboru pro evropské záležitosti a od roku 2014 byla členkou podvýboru pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci. V roce 2014 se stala členkou meziparlamentní skupiny ČR – Izrael a ČR – Spojené státy americké. V roce 2015 byla zvolená předsedkyní podvýboru pro migraci a azylovou politiku. Od roku 2016 byla také členkou petičního výboru.

Od roku 2017 jsem členkou hospodářského výboru, výboru pro evropské záležitosti, stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, stálé komise pro Ústavu České republiky a stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO. Od roku 2018 se stala předsedkyní Podvýboru pro migraci a azylovou politiku a členkou Podvýboru pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci.

V roce 2009 se stala členkou výkonného výboru TOP 09. V letech 2009 – 2017 byla předsedkyní středočeské organizace TOP 09 a v letech 2011 - 2017 byla místopředsedkyní TOP 09.

Je vdaná a má dva dospělé syny. Hovoří anglicky a rusky. Zajímá se o historii a kulturu. Ráda relaxuje prací na zahradě, má ráda aquaerobic a hraje scrables.

Helena Langšádlová: Doktorandy je třeba lépe ohodnotit
19. 9. 2022

Helena Langšádlová: Doktorandy je třeba lépe ohodnotit

Doktorandy je třeba lépe ohodnotit, říká ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Žádoucí je podle ní také uznání studia doktorandů jako pracovní praxe a zavedení mateřské dovolené pro doktorandky.

Langšádlová: Silné komunální zastoupení je základem celé strany
3. 8. 2022

Langšádlová: Silné komunální zastoupení je základem celé strany

Petr Wolf pro naše město odvedl v uplynulých letech velké množství práce s vysokým nasazením. I ostatní kolegové mají zkušenosti jak z profesního života, tak ze svého občanského působení.

Celý článek
Doktorandům přidáme, školy jich ale budou muset přijmout méně, říká ministryně Langšádlová
20. 6. 2022

Českou vědu a výzkum brzdí nejen byrokratické překážky, ale třeba také neefektivní doktorandské vzdělávání.

Langšádlová: Technologické startupy budou moci získat až 5 milionů korun
10. 6. 2022

Langšádlová: Technologické startupy budou moci získat až 5 milionů korun

Pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky je důležité zefektivnit procesy, kterými se dostávají znalosti a technologie z excelentního výzkumu do praxe.

Langšádlová: Mám recept, jak z Česka udělat mozkovnu
3. 6. 2022

Langšádlová: Mám recept, jak z Česka udělat mozkovnu

Česká republika musí mít ambici zařadit se mezi evropskou špičku v oblasti excelence, vědy, výzkumu a inovací. Hostem Ptám se já byla ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová.