Jan Jakob

místopředseda TOP 09, poslanec Parlamentu ČR za Středočeský kraj, předseda klubu poslanců TOP 09, předseda Středočeské krajské organizace TOP 09

Narodil se 2. prosince 1982 ve Vsetíně.

Po maturitě na gymnaziu se přestěhoval do Prahy, kde se věnoval problematice médií a působil jako tiskový mluvčí. Po přestěhování do Roztok se zapojil do zdejšího veřejného života. V roce 2010 se stal starostou a definitivně tak opustil svět médií a řízení města se plně věnuje doposud. V pozici starosty zaznamenal řadu úspěchů...

V rozpočtu města dokázal najít desítky milionů korun na potřebné investice. Za jeho starostování byla postavena nová budova základní školy s tělocvičnou, několik tříd mateřských škol, opraveny kilometry silnic a chodníků, posílena veřejná doprava či rozšířena podpora kulturních a sportovních spolků. Jeho práci místní ocenili v komunálních volbách v roce 2014, kdy svou pozici obhájil a TOP 09 získala rekordní počet mandátů.

V roce 2016 se stal zastupitelem Středočeského kraje. Ač je v opozici, upozorňuje na některé problémy v nejrůznějších koutech kraje. Mnohé z nich se i díky jeho přispění podařilo vyřešit.

Je předsedou expertní komise TOP 09 pro samosprávu a místopředsedou Klubu starostů. Spolupodílel se na vytváření volebního programu a je autorem kapitoly Samospráva a veřejná politika.

Od roku 2017 je předsedou středočeské krajské organizace TOP 09. V minulosti se zabýval madiální legislativou.

Je ženatý a vychovává čtyři děti. Ve volném čase rád relaxuje u vaření a u uzení domácích specialit.

SPOLU: Rozpočet na rok 2023 je jedním z nejdříve schválených v historii
30. 11. 2022

SPOLU: Rozpočet na rok 2023 je jedním z nejdříve schválených v historii

Poslanci projednávají státní rozpočet na rok 2023, Milošem Zemanem vrácený služební zákon nebo podporu sportu. Dále schvalují legislativu z Ministerstva práce a sociální věcí, která cílí na pomoc v souvislosti s prudkým růstem cen energií a základních životních potřeb.

Jakob: EET je překonaný relikt minulosti
28. 11. 2022

Jakob: EET je překonaný relikt minulosti

Poslanecká sněmovna odhlasovala zrušení technologicky zastaralalého projektu elektronické evidence tržeb. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob v pořadu Události, Komentáře vyvrací argumenty hájící zachování EET.

Jakob: Vládní koalice je připravena prosadit změnu volby radních ČT a ČRo
1. 11. 2022

Jakob: Vládní koalice je připravena prosadit změnu volby radních ČT a ČRo

Poslanecká sněmovna projednává změnu zákona o České televizi a zákona o Českém rozhlasu. Do volby radních by se podle novely měl zapojit i Senát, který by volil šest míst v Radě České televize a tři členy v Radě Českého rozhlasu.

Jakob: Chování opozice v parlamentu už hraničí se sabotáží
21. 10. 2022

Jakob: Chování opozice v parlamentu už hraničí se sabotáží

Obstrukce jsou legitimní parlamentní nástroj, když ale opozice obstruuje každý druhý bod, smysl se ztrácí, říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jakob. Pokud nedojde ke změně chování, je připraven předložit novelu jednacího řádu.

Celý článek
Koalice SPOLU: EET je dalším neúspěšným experimentem hnutí ANO, nevidíme důvod pro jeho pokračování
11. 10. 2022

Předmětem 41. schůze bude především zrušení EET, ale také snížení věku odchodu do důchodu nebo zvýšení podpory zdravotně znevýhodněným. Ve čtvrtek se pak na program dostane novela zákona o České televizi a Českém rozhlase.