Ing. Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně TOP 09, poslankyně Parlamentu ČR za Hl. m. Prahu, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Od roku 2005 žije v Praze, kde studovala obor Andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Souběžně se studiem pracovala v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získala titul Bc, v bakalářské práci se věnovala tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Po ukončení bakalářského studia pracovala Markéta Pekarová Adamová nejdříve v personální a poté ve vzdělávací agentuře. Od roku 2009 studovala na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 zde získala titul Ing. za diplomovou práci na téma Diversity management.

V létě roku 2009 vstoupila do politické strany TOP 09. O rok později byla v komunálních volbách zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8 a následně do Rady MČ Praha 8. Pod její gesci spadala sociální oblast, protidrogová prevence a oblast evropských fondů. V komunálních volbách 2014 svůj zastupitelský mandát úspěšně obhájila.

V květnu 2012 byla Markéta Pekarová Adamová zvolena předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8, tento post v dubnu 2013 a následně i v dubnu 2015 obhájila.

Roku 2013 byla v říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny zvolena poslankyní Parlamentu ČR za Hl. město Praha, znovu byla zvolena roku 2017. V Poslanecké sněmovně působí coby místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku a členka Výboru pro životní prostředí.

V listopadu 2015 byla na celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní strany, o dva roky později se stala 1. místopředsedkyní. V srpnu 2019 oznámila kandidaturu na předsedkyni TOP 09 a na listopadovém 6. celostátním sněmu byla zvolena do čela TOP 09.

Markéta Pekarová Adamová je vdaná. Ve volném čase se věnuje sportu (běh, cyklistika, běžky) a cestování, četbě, kultuře a živému umění. Hovoří anglicky.

Významnou součástí jejího života je i dobrovolnická práce, věnovala se jak mezinárodní dobrovolnické činnosti (pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku), tak dobrovolnické práci v Česku (spoluorganizovala dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, pomáhala v péči o seniory s Alzheimerovou chorobou).

Pekarová Adamová: Policie musí fungovat ve prospěch celé veřejnosti.
8. 8. 2022

Pekarová Adamová: Policie musí fungovat ve prospěch celé veřejnosti.

Důvěra v policii je křehká, ale klíčová, její práci mohou znevěrohodnit excesy jednotlivců, ke kritice se musí postavit čelem. Policista by se podle předsedkyně TOP 09 Pekarové Adamové měl při zákroku vždy legitimovat.

Pekarová Adamová: Orbán papouškuje ruskou propagandu
28. 7. 2022

Pekarová Adamová: Orbán papouškuje ruskou propagandu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v rozhovoru pro Týdeník FORUM vrací ke své kritice maďarského premiéra Viktora Orbána, která se podle ní během ruské války na Ukrajině ukázala jako oprávněná.

Pekarová Adamová: Rusko se chová jako teroristický stát
20. 7. 2022

Pekarová Adamová: Rusko se chová jako teroristický stát

Rusko se chová jako teroristický stát, falšují se tam volby a země míří do totality vedené diktátorem Putinem. V Česku roli obhájců Ruska během války na Ukrajině podle Pekarové Adamové přebrala po komunistech ve Sněmovně SPD.

„Signál Putinovi.“ Pekarová Adamová chce zrychlit hlasování o rozšíření NATO
15. 7. 2022

„Signál Putinovi.“ Pekarová Adamová chce zrychlit hlasování o rozšíření NATO

V Česku je zatím proces ratifikace vstupu Švédska a Finska do NATO relativně pomalý, ministr zahraničí Jan Lipavský smlouvy předloží vládě příští týden. Třeba v Estonsku už mají hotovo, ratifikace trvala řádově jen hodiny. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) by se v Česku měla zrychlit ratifikace smluv ke vstupu Švédska a Finska do NATO.

Předsedkyně Sněmovny na Konferenci mládeže: Jste hybateli demokratických změn
11. 7. 2022

Předsedkyně Sněmovny na Konferenci mládeže: Jste hybateli demokratických změn

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na půdě Sněmovny zahájila Konferenci mládeže. Ta je pořádána Fórem občanské společnosti Východního partnerství. Jde o první akci konanou v Poslanecké sněmovně během předsednictví ČR v Radě EU.