Ing. Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně TOP 09, poslankyně Parlamentu ČR za Hl. m. Prahu, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Od roku 2005 žije v Praze, kde studovala obor Andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Souběžně se studiem pracovala v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získala titul Bc, v bakalářské práci se věnovala tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Po ukončení bakalářského studia pracovala Markéta Pekarová Adamová nejdříve v personální a poté ve vzdělávací agentuře. Od roku 2009 studovala na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 zde získala titul Ing. za diplomovou práci na téma Diversity management.

V létě roku 2009 vstoupila do politické strany TOP 09. O rok později byla v komunálních volbách zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8 a následně do Rady MČ Praha 8. Pod její gesci spadala sociální oblast, protidrogová prevence a oblast evropských fondů. V komunálních volbách 2014 svůj zastupitelský mandát úspěšně obhájila.

V květnu 2012 byla Markéta Pekarová Adamová zvolena předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8, tento post v dubnu 2013 a následně i v dubnu 2015 obhájila.

Roku 2013 byla v říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny zvolena poslankyní Parlamentu ČR za Hl. město Praha, znovu byla zvolena roku 2017. V Poslanecké sněmovně působí coby místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku a členka Výboru pro životní prostředí.

V listopadu 2015 byla na celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní strany, o dva roky později se stala 1. místopředsedkyní. V srpnu 2019 oznámila kandidaturu na předsedkyni TOP 09 a na listopadovém 6. celostátním sněmu byla zvolena do čela TOP 09.

Markéta Pekarová Adamová je vdaná. Ve volném čase se věnuje sportu (běh, cyklistika, běžky) a cestování, četbě, kultuře a živému umění. Hovoří anglicky.

Významnou součástí jejího života je i dobrovolnická práce, věnovala se jak mezinárodní dobrovolnické činnosti (pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku), tak dobrovolnické práci v Česku (spoluorganizovala dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, pomáhala v péči o seniory s Alzheimerovou chorobou).

Pekarová Adamová o zrušení agend Šimůnkové: Jde o úplné vykostění funkce zástupce ombudsmana
30. 6. 2022

Ombudsman Stanislav Křeček odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny její agendy s účinností od začátku července. Šimůnková se hodlá obrátit na Poslaneckou sněmovnu.

Celý článek
Pekarová Adamová: Hnutí ANO v čele s obžalovaným Babišem nepřevzalo zodpovědnost za své kauzy a jen křičí, že je to účelovka
28. 6. 2022

Projde jméno kandidáta na ministra školství Vladimíra Balaše? Je a bude to poslední vládní změna kvůli korupční kauze Dozimetr kolem politiků hnutí STAN? Hostem Interview ČT24 byla šéfka TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová: Nedopustím, aby dobré jméno TOP 09, kazila kauza dvou členů
22. 6. 2022

Pekarová Adamová: Nedopustím, aby dobré jméno TOP 09, kazila kauza dvou členů

Předsednictvo TOP 09 se jednomyslně usneslo, že vazby na obviněné v tzv. kauze Dozimetr nelze tolerovat. Proč, když ani jeden z vypuzených politiků není obviněný ani podezřelý, vysvětluje šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová: Chceme začít debatu, co stát nemá vlastnit
17. 6. 2022

Pekarová Adamová: Chceme začít debatu, co stát nemá vlastnit

Stát podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nemá vařit pivo ani provozovat hotel. Proto by podle ní měl privatizovat například Budějovický Budvar nebo karlovarský hotel Thermal.

Pekarová Adamová: Rusko se na Ukrajině dopouští terorismu
15. 6. 2022

Pekarová Adamová: Rusko se na Ukrajině dopouští terorismu

V úvodním slově před on-line vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před poslanci a senátory takto ruské válečné běsnění komentovala předsedkyně Sněmovny. Zelenského označila za hrdinu.