Ing. Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně TOP 09, poslankyně Parlamentu ČR za Hl. m. Prahu, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Od roku 2005 žije v Praze, kde studovala obor Andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Souběžně se studiem pracovala v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získala titul Bc, v bakalářské práci se věnovala tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Po ukončení bakalářského studia pracovala Markéta Pekarová Adamová nejdříve v personální a poté ve vzdělávací agentuře. Od roku 2009 studovala na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 zde získala titul Ing. za diplomovou práci na téma Diversity management.

V létě roku 2009 vstoupila do politické strany TOP 09. O rok později byla v komunálních volbách zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8 a následně do Rady MČ Praha 8. Pod její gesci spadala sociální oblast, protidrogová prevence a oblast evropských fondů. V komunálních volbách 2014 svůj zastupitelský mandát úspěšně obhájila.

V květnu 2012 byla Markéta Pekarová Adamová zvolena předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8, tento post v dubnu 2013 a následně i v dubnu 2015 obhájila.

Roku 2013 byla v říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny zvolena poslankyní Parlamentu ČR za Hl. město Praha, znovu byla zvolena roku 2017. V Poslanecké sněmovně působí coby místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku a členka Výboru pro životní prostředí.

V listopadu 2015 byla na celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní strany, o dva roky později se stala 1. místopředsedkyní. V srpnu 2019 oznámila kandidaturu na předsedkyni TOP 09 a na listopadovém 6. celostátním sněmu byla zvolena do čela TOP 09.

Markéta Pekarová Adamová je vdaná. Ve volném čase se věnuje sportu (běh, cyklistika, běžky) a cestování, četbě, kultuře a živému umění. Hovoří anglicky.

Významnou součástí jejího života je i dobrovolnická práce, věnovala se jak mezinárodní dobrovolnické činnosti (pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku), tak dobrovolnické práci v Česku (spoluorganizovala dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, pomáhala v péči o seniory s Alzheimerovou chorobou).

Vládní poslanci se připojili k Maratonu psaní dopisů
2. 12. 2022

Vládní poslanci se připojili k Maratonu psaní dopisů

Poslankyně a poslanci vládní koalice se opět aktivně zapojili do Maratonu psaní dopisů, který každoročně pořádá lidskoprávní organizace Amnesty International. Cílem celosvětové kampaně je napsat miliony dopisů na podporu politickým vězňům a nespravedlivě pronásledovaným.

Pekarová Adamová: Nechme se očkovat proti chřipce
30. 11. 2022

Pekarová Adamová: Nechme se očkovat proti chřipce

Zaměstnanci Parlamentu i poslanci a senátoři se nově mohou v průběhu listopadu a prosince nechat ve sněmovní ordinaci očkovat proti chřipce. Předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se na místě nechala naočkovat mezi prvními.

Královéhradeckou TOP 09 nově povede Matěj Ondřej Havel
28. 11. 2022

Královéhradeckou TOP 09 nově povede Matěj Ondřej Havel

Krajská TOP 09 si zvolila nové vedení. Krajskou organizaci nově povede poslanec PČR Matěj Ondřej Havel.

Celý článek
Pekarová Adamová: Prezidentští kandidáti podpoření koalicí SPOLU kandidují ve prospěch občanů
28. 11. 2022

Pro mě je důležité, aby prezident byl skutečný demokrat, který bude dobře reprezentovat Českou republiku, říká předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. Za takového kandidáta nepovažuje Andreje Babiše, který ledabyle vykonává i mandát poslance.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová jednala se svým emirátským protějškem
25. 11. 2022

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová jednala se svým emirátským protějškem

Předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová jednala s předsedou Federální národní rady Spojených arabských emirátů Saqrem Gobashem. Tématy společného jednání byla obchodní spolupráce, vývoj bezpečnostní situace na Blízkém východě i surovinová soběstačnost České republiky.