Ing. Markéta Pekarová Adamová

předsedkyně TOP 09, poslankyně Parlamentu ČR za Hl. m. Prahu, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Markéta Pekarová Adamová se narodila 2. října 1984 v Litomyšli. Absolvovala osmileté Gymnázium ve Svitavách. Od roku 2005 žije v Praze, kde studovala obor Andragogika a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Souběžně se studiem pracovala v obchodním oddělení společnosti T-Mobile Czech Republic. Roku 2008 získala titul Bc, v bakalářské práci se věnovala tématu Zaměstnavatelnost zdravotně postižených.

Po ukončení bakalářského studia pracovala Markéta Pekarová Adamová nejdříve v personální a poté ve vzdělávací agentuře. Od roku 2009 studovala na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu. Roku 2011 zde získala titul Ing. za diplomovou práci na téma Diversity management.

V létě roku 2009 vstoupila do politické strany TOP 09. O rok později byla v komunálních volbách zvolena do Zastupitelstva Městské části Praha 8 a následně do Rady MČ Praha 8. Pod její gesci spadala sociální oblast, protidrogová prevence a oblast evropských fondů. V komunálních volbách 2014 svůj zastupitelský mandát úspěšně obhájila.

V květnu 2012 byla Markéta Pekarová Adamová zvolena předsedkyní regionální organizace TOP 09 Praha 8, tento post v dubnu 2013 a následně i v dubnu 2015 obhájila.

Roku 2013 byla v říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny zvolena poslankyní Parlamentu ČR za Hl. město Praha, znovu byla zvolena roku 2017. V Poslanecké sněmovně působí coby místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku a členka Výboru pro životní prostředí.

V listopadu 2015 byla na celostátním sněmu TOP 09 zvolena místopředsedkyní strany, o dva roky později se stala 1. místopředsedkyní. V srpnu 2019 oznámila kandidaturu na předsedkyni TOP 09 a na listopadovém 6. celostátním sněmu byla zvolena do čela TOP 09.

Markéta Pekarová Adamová je vdaná. Ve volném čase se věnuje sportu (běh, cyklistika, běžky) a cestování, četbě, kultuře a živému umění. Hovoří anglicky.

Významnou součástí jejího života je i dobrovolnická práce, věnovala se jak mezinárodní dobrovolnické činnosti (pomáhala v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a absolvovala environmentální projekt ve Skotsku), tak dobrovolnické práci v Česku (spoluorganizovala dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, pomáhala v péči o seniory s Alzheimerovou chorobou).

Markéta Pekarová Adamová: Riziko babišismu neskončilo, je ještě naléhavější než kdy předtím
20. 2. 2024

Hnutí ANO ztrácí veškerý ostych a připravuje si půdu pro velkou radikalizaci společnosti. Dělá pro to maximum. Není to u nich novinka, podobné tendence jsme viděli před prezidentskou volbou v kampani Andreje Babiše. Říká v rozhovoru pro FORUM 24+ předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín
14. 2. 2024

Vláda udělala další krok k euru. Pekarová Adamová určila konkrétní termín

Vláda ve středu projednávala přijetí eura. Do konce října má Národní ekonomická rada vlády (NERV) vypracovat hodnocení přínosů a rizik přistoupení do kurzovního systému ERM II. TOP 09 chce podle šéfky strany a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové euro přijmout do roku 2030.

STAN fauluje a střílí do vlastní brány, říká Pekarová Adamová
8. 2. 2024

STAN fauluje a střílí do vlastní brány, říká Pekarová Adamová

Třenice ve vládní pětikoalici v posledních týdnech nabírají na síle. Vyvrcholilo to úterním mimořádným koaličním jednáním, které svolal premiér Petr Fiala (ODS). Ve středečním pořadu Napřímo o "problematickém STANu" promluvila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Manželství pro všechny projedná Sněmovna ve druhém čtení
7. 2. 2024

Manželství pro všechny projedná Sněmovna ve druhém čtení

Návrh zákona o manželství pro všechny jde ve Sněmovně do druhého čtení. Původně hrozilo, že se na něj nedostane, ale díky úsilí poslaneckého klubu TOP 09 bylo jeho projednání zařazeno pevně na středu od dvou hodin. Zákon cílí na srovnání majetkových, rodinných a dalších práv a pro poslance TOP 09 je jeho prosazení dlouhodobou prioritou.

Celý článek
Markéta Pekarová Adamová podpořila manželství pro všechny. Poslanci ho dnes budou řešit
7. 2. 2024

Poslanecká sněmovna bude ve středu projednávat návrh, který by stejnopohlavním párům umožnil uzavírání manželství. Například předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) již v úterý avizovala, že její strana podpoří tzv. manželství pro všechny.