TOPlife č. 2/1 Stojíme za Ukrajinou

5. 4. 2022

24. únor 2022 si všichni budou pamatovat jako ten den, kdy “beránka vlku se zachtělo”. Ruský diktátor Putin ztratil zbytky zdravého rozumu a rozhodl smlsnout si na bratrské Ukrajině. Agresor toužil po tom, aby se Evropa a Západ názorově rozpadly, aby lhostejnost zvítězila nad solidaritou a Ukrajina zůstala osamocena napospas svému osudu. Putinovi se ovšem podařil přesný opak. Evropskou unii i NATO udělal daleko jednotnější, než tomu bylo dříve zvykem.

Ba co víc, po celé Evropě se do pomoci Ukrajině nezapojily pouze státní instituce, ale cíleně a konkrétně pomáhali samotní občané. Češi v tomto ohledu patřili od začátku okupace mezi nejaktivnější. Sluší se tedy připomenout, že Češi v době ekonomické krize poslali Ukrajincům téměř tři miliardy korun a řada z nich otevřela prchajícím Ukrajincům své domovy.

V pomoci nemohli zůstat stranou ani politici TOP 09. Jako strana klademe důraz na evropanství i na dědictví antické a křesťansko-židovské kultury, ale především na lidská práva. S jejich důsledným dodržováním nemá Putinovo počínání jen pár set kilometrů od našich hranic co do činění. Zároveň si troufnu říci, že jsou v řadách TOP 09 muži a ženy činu, kteří v otázce pomoci nezůstávají pouze u slov.

Držíte v ruce aktuální číslo TOPlife, ve kterém si můžete přečíst konkrétní příběhy těch z nás, kteří vzali osud do vlastních rukou. Starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář neváhal na vlastní pěst odjet do ukrajinského města Chmelnyckyj, se kterým podepsal smlouvu o partnerství, ale především předal potřebné dary v hodnotě dvou milionu korun. Ale pomáhali jsme i přímo v českých a moravských městech. Vlna solidarity zasáhla moravský Jeseník, kde působí starosta Zdeňka Blišťanová i jihomoravské Branišovice starosty Marka Sovky, pro které je ruská okupace osobní. Část jejich obyvatel tvoří potomci Volyňských Čechů. Lukáš Teplý se zase ve Vrchlabí zapojil do pomoci nejenom jako zastupitel, ale také jako skaut, který se těší, až jeho oddíl posílí ukrajinské děti. Michal Sláma se zase zapojil do cílené pomoci, která na Ukrajinu zamířila po železnici. Válka se dotýká všech generací. Syn Tomáše Czernina se vydal na vlastní pěst pomáhat na slovensko-ukrajinské hranice.

A příběhů je ještě mnohem více. Přejeme Ukrajině hodně sil a brzký konec války. V tomto konfliktu se totiž nebojuje “jenom” o budoucnost jednoho státu, ale o budoucnost celé Evropy.

TOPlife č. 2/1 Stojíme za Ukrajinou Otevřít celý dokument

Inspirativní čtení TOPlife vám za redakci TOP 09

přeje Vladan Vaněk.

Přílohy