Ženíšek se na Ukrajině omluvil za výroky českého prezidenta

4. 12. 2014

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a poslankyně Markéta Adamová jsou v těchto dnech hosty Ekonomického fóra v Kyjevě. Na Ukrajinu politici odletěli předat zkušenosti z čerpání evropských fondů a rozvoje, setkání je také začátkem dlouhodobější spolupráce. Fórum pořádá Česká - Středoasijská smíšená obchodní komora spolu s TOP 09.

„Jsem přesvědčen, že EU je odhodlána prohlubovat s Ukrajinou vzájemné vztahy. Konkrétním výrazem tohoto odhodlání je červnový podpis a zářijová ratifikace dohody o přidružení, jež mimo jiné zahrnuje prohloubenou a komplexní zónu volného obchodu,“ říká poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). „I když účinnost dohody o volném obchodu s EU byla odložena do roku 2016, má tato ambiciózní a na budoucnost zaměřená dohoda obrovský potenciál prohloubit vzájemnou spolupráci," dodal Ženíšek.

TOP 09 a její politici patří k hlasitým podporovatelům Ukrajiny. Předseda strany, bývalý ministr zahraničí a současný předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg i europoslanec Jaromír Štětina osobně podpořili akce na Majdanu. „Ujišťuji vás, že v České republice napříč politickým spektrem, ať už je to vláda či opozice, panuje shoda na tom, kdo je agresor na východě Ukrajiny a kdo porušuje mezinárodní právo. Je mi proto nesmírně líto, že se musím omluvit za některé výroky pana prezidenta Zemana. Za výroky, které jsou v přímém rozporu s tím, jak se věci doopravdy mají a odehrávají a poškozují nás nejenom v očích Ukrajiny, ale celého západního světa. Omlouvám se,“ řekl mimo jiné ve svém proslovu na kyjevském fóru Marek Ženíšek.

V nedávných parlamentních volbách Ukrajiny uspěly proevropské strany a mají i ústavní většinu. V letech 2014-2020 bude mít celková rozvojová pomoc EU Ukrajině hodnotu 1,5 mld. eur a se započtením finančních nástrojů pomoci evropských finančních institucí (EIB, EBRD) se bude jednat o částku 11 mld. eur. Unie se nedávno shodla na rozšíření sankčního seznamu o 13 proruských separatistů z východu Ukrajiny a 5 organizací, kterým kvůli porušování územní celistvosti Ukrajiny blokuje majetek a odpírá vstup na unijní území. Unijní sankce se v současnosti týkají více než 130 jednotlivců a 30 institucí.

Martina Týblová, tisková mluvčí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme