Ženíšek: Ochrana svobody a uchování paměti národa je trvalý proces.

Projev místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

30. 6. 2011

Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové.

Dovolte mi, abych přednesl jen několik slov za TOP 09, stranu, která má ve svém názvu slovo odpovědnost. A to nejenom ve smyslu odpovědnosti za hospodaření této země, ale ve smyslu odpovědnosti za budoucnost svobody v České republice.

Více než polovinu minulého století jsme prožili v nesvobodě. Toto je první století, které prožíváme svobodně a v demokracii od samého počátku, a je na politické reprezentaci, aby nedopustila zapomenout na vše, co se v naší zemi v průběhu dvacátého století odehrálo, a aby se postarala o to, že lidé, jako jste vy, političtí vězni, byli mladé generaci dáváni za příklad. Aby k vám byla chována patřičná úcta.

Naši zemi byly nuceny opustit různé elity národa v průběhu jednoho století hned několikrát. Té, která zůstala v podobě lidí, kteří se nebáli bojovat za svobodu svými postoji a názory, si často neumíme dostatečně vážit. Je povinností každého demokratického politika, aby se snažil zachovat paměť národa. Aby se na nic nezapomnělo. Více aktuální to bude s každým přibývajícím rokem od pádu komunistického režimu. Ochrana svobody a uchování paměti národa je trvalý proces. Všechna ta výročí – dvacetileté výročí odsunu okupantů z naší země, připomenutí justiční vraždy Milady Horákové tento týden – jsou pro uchování paměti národa naprosto zásadní.

Jsem proto velice rád, že se nejenom díky poslancům za TOP 09, ale poslancům celé koalice, podařilo schválit v Poslanecké sněmovně zákon o třetím odboji.  Vím, že se stal předmětem kritiky z řad opozice i některých expertů, my jím však chceme především vyjádřit hlubokou úctu vám všem. Vnímám to o to více, když si vzpomenu na vystoupení některých poslanců z řad KSČM, kteří při projednávání tohoto zákona jasně prokázali, že druhou polovinu dvacátého století vidí a vidět budou stále zcela jinak než zbytek společnosti.

Relativizace zločinů minulosti, překrucování historie a populismus jsou od pradávna živnou půdou pro nastolení jakékoli další nedemokratické ideologie. TOP 09 bude vždy bojovat proti populismu a bude lidem říkat pravdu. Pravdu nejenom o stavu naší země, ale i pravdu o minulosti.

Často vzpomínám na slova pana Luboše Hrušky z Plzně, jehož jméno je všem přítomným jistě známo, že je to především na mladé generaci, aby se nezapomnělo. Dovolte mi ujistit vás, že se setkávám s řadou mladých lidí, kteří k vám vzhlížejí a projevují k vám hlubokou úctu. Jste pro nás vzorem.

Marek Ženíšek
místopředseda TOP 09