Ženíšek: Neodpovědná vláda Andreje Babiše

Komentář Marka Ženíška ke koaliční smlouvě

15. 12. 2013

Jsem upřímně rád, že se konečně rýsuje šance na vznik vlády, jejíž legitimita bude vycházet z parlamentu a skončí tak konečně vláda Miloše Zemana bez důvěry. Pokud však budoucí koalice chce rozdat všechny vánoční dárečky uvedené v koaliční smlouvě (zrušení většiny zdravotnických poplatků, zvýšení minimální mzdy, porodné i na druhé dítě) bude to neodpovědné.

Jsme zatím svědky pouhé proklamace, žádného konkrétního plánu, ale pouze proklamace, že financování bude zajištěno pomocí úspor, byť ještě nevíme z jakých úspor. Podaří-li se vládě nakonec ušetřit nějaké finanční prostředky (a já ji v tom budu držet palce), pak věřme, že to alespoň pokryje náklady vzniklé rozdáváním vánočních dárečků. Na snižování státního dluhu ale již určitě nezbude. Potencionální koalici je to zřejmě jedno a chová se dle mého neodpovědně.

Kromě toho určitě řadu občanů České republiky, stejně jako mě, udivují další věty koaliční smlouvy, které nemohu brát vážně. Dočteme se např., že prioritou je podpora vědy a výzkumu. TOP 09 na výborech navrhovala navýšení prostředků na vědu a výzkum, protože v rozpočtu na příští rok se snižují o dvě mld., budoucí koalici je to ale patrně jedno a rozpočet podpořila beze změn takový, jaký je a teď ji mají občané věřit, že prioritou bude podpora vědy a výzkumu? Nehněvejte se, ale tyto proklamace nemůže brát nikdo vážně.

Dále v koaliční smlouvě postrádám alespoň náznak toho, jak chce koalice dlouhodobě řešit problematiku penzí. Zvláště pak, když hlavním předvolebním tématem byla snaha přesvědčit, že všechny kroky pravicové koalice byly špatné. Tuto koncepci zatím neznáme a pouze se dočteme, že bude sloučen II. a III. pilíř. Vzhledem ke stárnutí populace je klíčový právě dlouhodobý výhled, ale budoucí koalici je to patrně jedno, prostě je přesvědčena, že i tak bude jistě lépe.
Obávám se, že bude hůř!

Registr smluv je navíc návrh, který byl ve sněmovně minulé období, prosazuje ho Jan Farský už více než rok. Minulé sněmovně se ho nedařilo přijmout kvůli "obstrukcím" ve výborech. Jednoznačně ho podporujeme, máme radost, že nám v tom konečně pomůžou i další strany.

Marek Ženíšek
Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme