Ženíšek: Naprostý nesmysl, připojit jsme se nemohli

1. 3. 2012

TOP 09 stále trvá na tom, že nepřipojení se k fiskální smlouvě umístí Českou republiku jako nespolehlivého a nesrozumitelného partnera na chvost Evropské unie. Výmysl sociální demokracie, že TOP 09 „vykšeftovala“ nepodepsání fiskální smlouvy za vyrovnání s církvemi, je nesmyslný, nelogický a od prvního do posledního slova nepravdivý.

Sociální demokraté žonglují nesmyslnými argumenty. Například nevědí, že nyní jsme se přičlenit ke smlouvě vůbec nemohli. Procesně to nebylo možné. Už na lednovém summitu totiž premiér oznámil, že Česká republika svůj podpis nepřipojí, a tak nebyla v úvodní části smlouvy vypsána mezi signatáři,“ vysvětluje místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a dodává: „Mandát, který již dříve premiér od vlády získal a který se od té doby nijak nezměnil, pouze uváděl, že se smlouva bude podepisovat na závěr summitu. O našem připojení jako takovém zde ale nebylo ani slovo.“

TOP 09 si je vědoma rizik, kterým se Česká republika vystaví v okamžiku, kdy se k fiskální smlouvě nepřipojí. Usilovala proto o změnu stanovisek ODS i VV, avšak nepodařilo se ani uspořádat setkání ve formátu K9, o které TOP 09 opakovaně žádala. Budeme nadále o připojení se usilovat, přistoupit ke smlouvě totiž můžeme i v budoucnu.

Sociální demokracie vyslovila nepravdivou domněnku, že bylo prozatimní nepřistoupení k fiskálnímu paktu vykoupeno souhlasem občanských demokratů s vyrovnáním státu s církvemi. „Vyrovnání státu s církvemi přitom znamená, že stát navrátí majetek, který církvím kdysi ukradl. Toto opatření má plnou podporu jak u ODS, tak u TOP 09. A to, že ČSSD takové chování právního státu odmítá, je pro nás signifikantní a, bohužel, nepřekvapivé,“ poznamenává Marek Ženíšek.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 1. 3. 2012

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme