Výzva občanům. Nezapomínejte na únor 1948.

23. 2. 2018

TOP 09 vyzývá všechny občany, kteří cítí zodpovědnost za budoucnost, aby si tento víkend připomněli události roku 1948 na veřejných akcích. Sedmdesáté výročí komunistického puče z února 1948 je nutné zdůrazňovat právě ve chvíli, kdy se poprvé od roku 1989 rodí vláda s podporou KSČM. „Komunisté nikdy nebyli tak blízko moci jako dnes,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který se na Václavském náměstí zúčastní Demonstrace za svobodu, demokracii a svobodné podnikání.

„Únorový převrat proběhl sice už před 70 lety, ale lidé by neměli zapomínat, co to naší zemi přineslo. Nebezpečí z vlády pár vyvolených vůdců je dnes největší od Sametové revoluce. Chci proto všechny vyzvat, aby si události roku 1948 připomněli a připojili se stejně jako my k některé z mnoha akcí, které se budou v neděli konat po celé zemi,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, kterého na akcích doprovodí i další členové a podporovatelé TOP 09.

Česká republika si výročí komunistického převratu připomíná během probíhajících jednání o nové vládě. „Nenechme si tím, že se KSČM účastní jednání o vládě, vnutit falešný dojem, že komunisté jsou běžnou parlamentní stranou. Komunismus sebral našim občanům svobodu, rozbíjel rodiny a stojí za smrtí tisíců lidi v tehdejším Československu. TOP 09 nikdy nepodpoří vládu, kterou řídí bývalý agent komunistické státní bezpečnosti nebo vládu, která se opírá o jediný komunistický hlas,“ řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), který kritizuje prezidenta Miloše Zemana za jeho avizovanou účast na sjezdu KSČM.  „Každý slušný prezident země by šel uctít oběti komunismu k památníku Milady Horákové, hovořil by o zločinech komunistického režimu a vybízel k poučení z minulosti. Miloš Zeman ale jede na sjezd KSČM,“ dodal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Prezidentovu legalizaci komunistické strany odmítá také 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Za komunistickou totalitu jsme jako národ zaplatili vysokou cenu. Tento režim popravil nejen Miladu Horákovou, ale i dalších 247 lidí. Čtyři a půl tisíce lidí zemřelo ve věznicích, dalších 200 tisíc lidí komunisté uvěznili jen za jiný politický názor. Téměř 300 lidí zabili při pokusu překročit hranice a odejít ze země. Nikdy nemůžeme souhlasit s tím, že nástupnické straně jede prezident České republiky na sjezd a už vůbec nemůžeme podpořit vládu, která se o hlasy KSČM opírá.“

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 23. února 2018