Vytvořili jsme Demokratický blok

15. 11. 2017

Na společném postupu při zřizování výborů, komisí a vedení Poslanecké sněmovny se dnes dohodli poslanci TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN. Nově vytvořený Demokratický blok, který dohromady zastupuje 1,4 miliónu voličů (27,61 procent), bude navrhovat společné kandidáty do orgánů sněmovny.

Demokratický blok chce svými návrhy férově a rychle ustavit dolní komoru Parlamentu a zpřehlednit situaci pro voliče.Máme tady projekt pánů Babiše a Zemana, kdy bude neomezeně dlouhou dobu vládnout vláda bez důvěry, tedy bez kontroly Poslaneckou sněmovnou. Pan prezident ustoupil od své dříve důsledně uplatňované praxe, kdy vyžadoval po vítězi voleb 101 a více podpisů a všem tak bylo jasné, kdo vládu podporuje, a kdo nikoli. Jsme přesvědčeni, že tento přehled by měla zajistit alespoň Poslanecká sněmovna,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Před pondělní ustanovující schůzí Poslanecké sněmovny stále není jasné základní obsazení hlavních orgánů. „Nechceme přihlížet neschopnosti Andreje Babiše, který ještě nevyjednal vládu, ani podporu pro svou vládu, ani rozdělení předsednictví výborů a komisí ve sněmovně. Přestože zbývají pouhé dny do začátku ustavující schůze. Demokratický blok tak přebírá iniciativu a přichází s vlastními návrhy, jejichž cílem je mimo jiného zpřehlednit rozložení sil,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nově vzniklý blok čtyř stran deklaroval, že do vlády s hnutím ANO nevstoupí a nepodpoří ani jejího zástupce do čela Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Fiala současně se vznikem bloku oznámil, že ani on nebude na tento post kandidovat. „Vítám krok předsedy ODS, který se vzdal kandidatury do čela Poslanecké sněmovny. Jediným kandidátem tak zůstává nominát hnutí ANO. Díky tomu bude jasné, které strany umožní realizaci projektu Zeman-Babiš, a které ho považují za nepřijatelný pro demokracii,“ dodal předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

K Demokratickému bloku, který chce konstruktivně pomoci startu sněmovny, se mohou stále přidat i další strany. Demokratický blok je otevřený i dalším dvěma demokratickým uskupením ve sněmovně - ČSSD a České pirátské straně. Záleží pouze na nich, zda se k naší iniciativě připojí, nebo zda volbou předsedy sněmovny z hnutí ANO umožní vznik menšinové vlády Andreje Babiše a budou za tuto vládu spoluodpovědné,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Dohoda o sdružení klubů pro účely voleb a ustanovování výborů a komisí pro VIII. volební období

1) Poslanecké kluby ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a se shodly na společném postupu při ustanovování orgánů PSP ČR na počátku VIII. volebního období.

2) Uvedené kluby se podle článku 7 přílohy č. 2 zákona č. 90/1995o jednacím řádu PSP ČR sdružují pro účely voleb konaných na ustavující a následných schůzích PSP ČR pod názvem Demokratický blok.

3) Kluby se zavazují postupovat jednotně a předložit společné kandidátky pro ustanovení výborů podle zásady poměrného zastoupení a ustanovení komisí většinovým způsobem.

4) Kluby se zavazují hledat shodu i k většinovým volbám a předkládat společné kandidáty.

5) Kluby zastupují celkem 27,61 % voličů, což představuje 1,4 milionů hlasů. Kluby se v rámci demokratické kontroly vlády shodly na těchto pozicích pro zástupce sdruženého klubu:

  • Dvě místa ve vedení Sněmovny
  • Předsednictví těchto výborů: Bezpečnostní, Výbor pro obranu, Mandátový a imunitní výbor, Školský výbor, Ústavně právní výbor, Zahraniční výbor, Hospodářský výbor
  • Předsednictví těchto komisí: Stálá komise pro kontrolu činnosti BIS, Stálá komise pro kontrolu činnosti VZ, Stálá komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, Stálá komise pro kontrolu činnosti FAU

6) Kluby se shodly, že nebudou volit do funkce předsedy Poslanecké sněmovny nomináta hnutí ANO. Současně se zavazují ke konzultacím a snaze hledat společné postoje i k personálním nominacím ostatních politických subjektů.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 15. listopadu 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme