Vyjádření předsedkyně TOP 09 k rezignaci Dominika Feriho

26. 5. 2021

Uplynulých 24 hodin pro nás samozřejmě není snadných. Nařčení, kterým teď čelí Dominik Feri, nechceme rozhodně žádným způsobem relativizovat a zlehčovat, a bereme je za závažná.

Myslím si však, že je potřeba rozlišovat dvě roviny. Rovinu, která je u nás v České republice v posledních letech celkem nebývalá, a totiž to, že politickou odpovědnost vyvodil Dominik Feri během několika málo hodin poté, co se celá ta kauza objevila a na všechny funkce rezignoval. Nebude ani kandidovat v podzimních volbách. Myslím si, že to do vyspělé politické kultury jednoznačně patří. Pokud i my jako TOP 09 voláme po tom, aby tímto způsobem ke svým kauzám přistupovali ostatní politici, musíme jít příkladem. Tento krok chci ocenit. U politiků musí platit presumpce viny.

Nicméně druhá rovina je občanská. Dominik Feri jako občan má stejně jako každý jiný právo na presumpci neviny a je potřeba na něj takto pohlížet. Nyní je na policii, soudech a dalších orgánech, aby celou věc vyšetřily a rozhodly. V této rovině ctíme presumpci neviny, o což bych chtěla požádat také ostatní.

Dostávám četné dotazy i na to, jakým způsobem bude obsazeno místo na pražské kandidátce. Chci ubezpečit, že se nic nemění na pořadí, které je jasně dohodnuté. Konkrétnímu obsazení se budou věnovat naše stranické orgány v následujících dnech, maximálně v řádu týdnů. Jakmile dospějí k rozhodnutí, tak samozřejmě vše oznámíme. Čelíme také dotazům, kdo bude náhradníkem v Poslanecké sněmovně ve zbytku stávajícího volebního období. První náhradnicí je paní Olga Sommerová, která by se měla rozhodnout během zítřejšího dne. Posléze o tom budeme informovat. Dominik Feri mandát složí na konci tohoto měsíce.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09