Vyjádření poslance Jana Farského k aktuálním otázkám kolem zdanění hazardu:

14. 11. 2011

Loterijní společnosti musí být rozhodnutím poslanců z ČSSD, KSČM a ODS nadšené. Velký dík hazardníků by měl patřit také třem mušketýrům za strany bojovníků proti hazardu, ministru školství Josefu Dobešovi, Petru Skokanovi a Martinu Vackovi. Čtvrtý mušketýr, Michal Babák, tak nějak zapomněl pro vlastní návrh hlasovat… Dík mu ale, dle mého, patří také.

Loterijní společnosti mohou slavit následující úspěchy: nadále budou samy rozhodovat o tom, kam poputuje třetina jejich povinných odvodů; celkovou výši odvodů si významně snižují; a v roce 2012 se od nich dokonce osvobozují.

TOP 09 je plně rozhodnuta minimalizovat škody, které nyní hrozí městům, obcím i mnoha neziskovkám, a napravit to, o čem poslanci z ODS, ČSSD, KSČM a VV chybně rozhodli. TOP 09 bude o nápravě jednat se senátory, další možností je také rychlá novelizace.“

Hazard platí: Neplatí

„Platby za různé typy herních zařízení přinášejí obcím ročně zhruba 800 milionů korun. Podle novely ze září t.r. to mělo být příští rok 1,9 miliardy korun. Poslanci však loterijní společnosti od povinnosti poplatků osvobodili bez jakékoli náhrady a obrali tak obce o další citelné příjmy.

Loterie se tak vyhnou jak sazbám za hrací automaty, tak za centrální „mozky“ videoloterijních terminálů, na které jsou napojeny desítky koncových zařízení. Ani za ty se platit nebude. Těžko věřit, že nejde o výsledek práce loterijní lobby. Těžko věřit, že chyba zpravodaje, jejíž důsledek jsem právě popsal, byla nevědomá.“

Bílý kůň českého sportu

„I sportovci se stali obětí zkušené hazardní lobby. Když intenzivně apelovali na poslance, aby nezdanili hazard úplně, ale ponechali prostředky částečně v rukou loterií a částečně v rukou ministra Dobeše, pravděpodobně totiž čekali jiný výsledek.

Byť byl na MŠMT zřízen speciální fond, který je, možná k jejich radosti, zcela netransparentní a mimo parlamentní kontrolu, dotace z něj mohou očekávat až v roce 2013. Hazardní koalice totiž schválila to, aby se peníze do fondu přinášely až zpětně.

Řešením by býval byl vládní dohodnutý návrh, pro který nakonec ale hlasovala jen TOP 09. Ten totiž zahrnoval zálohové čtvrtletní odvody daně, které by umožnily průběžné financování sportu a dalších veřejně prospěšných oblastí už v roce 2012.“

Jan Farský
poslanec

V Praze 14. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme