Vyjádření docenta Svobody o rozpočtovém určení daní jsou zcela nepravdivá

6. 11. 2010

Lídr kandidátky ODS do zastupitelstva hlavního města Prahy doc. Bohuslav Svoboda v rozhovorech, které dnes poskytl Mladé frontě Dnes a Lidovým novinám, uvedl jako hlavní překážku koalice s TOP 09 v Praze návrh nového rozpočtového určení daní. Návrh by měl dle jeho slov připravit Prahu o 14 miliard korun. Toto tvrzení je naprosto nepravdivé a jako ministr financí, odpovědný za zákon o rozpočtovém určení daní (RUD), jsem jej mnohokrát veřejně odmítl a pokud vím, veřejně ho odmítl i předseda naší vlády Petr Nečas.

Vzhledem k tomu, že přes veškeré dementi tento nesmysl neustále opakuje významná postava veřejného života, nezbývá mi nic jiného, než bránit pověst vlády a ministerstva financí. Musím jednoznačně prohlásit, že docent Svoboda nemluví pravdu, a požádat média, aby tento veřejně šířený nesmysl uvedla na pravou míru.

Neexistuje žádný relevantní návrh Ministerstva financí, které by zákon o RUD s takovými dopady pro Prahu připravovalo k projednání ve vládě. Vláda má nový zákon o RUD ve svém programovém prohlášení. Jakmile jí ho předložím, bude na něm muset být nepochybně koaliční shoda a nikdy jsem ani na vteřinu nepomýšlel na to, že by návrh mohl finančně poškozovat hlavní město státu.

Dovoluji si podotknout, že zákon o RUD je agendou centrální vlády a nikoli agendou komunální. Uvádět jej jako překážku koaliční dohody na pražském magistrátu je stejný nesmysl, jako kdyby překážkou koalic TOP 09 a ODS v Brně byla penzijní reforma či překážkou v Kardašově Řečici reforma zdravotnictví. Proč pan docent Svoboda ve svém vystupovaní používá lživé argumenty, netuším. Pravděpodobně proto, že se neodvažuje zveřejnit ty pravdivé. Ale to už je opět agenda komunální nikoli Ministerstva financí…

Jako ministr financí hájící dobré jméno vlády i svého úřadu požádám pana docenta Svobodu písemně, aby se za svá nepravdivá tvrzení veřejně omluvil.

Miroslav Kalousek
ministr financí

V Praze 6. listopadu 2010

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme