Vláda selhala v ochraně ekonomických zájmů

16. 10. 2017

TOP 09 je přesvědčena, že hysterie, kterou vládní strany rozpoutaly kolem memoranda o těžbě lithia, je snahou odvést pozornost od zcela zásadního tématu těchto voleb, kterým je zachování demokracie a prozápadního směřování České republiky.

To však nic nemění na tom, že vláda v otázce těžby lithia zcela selhala v ochraně ekonomických zájmů České republiky. Vzájemné obviňování mezi ministerstvy průmyslu a obchodu a životního prostředí "kdo za to může víc" je učebnicovým příkladem neschopnosti spravovat zemi. Tato neschopnost se bohužel netýká pouze těžby lithia.

TOP 09 preferuje v otázce surovinové politiky věcnou a racionální diskuzi, která dle našeho názoru nemůže proběhnout pět dní před volbami. Navrhneme proto následující usnesení.

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

  1. Poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda selhala v ochraně hospodářských zájmů České republiky týkajících se strategických nerostných surovin.
  2. Poslanecká sněmovna budoucí vládě důrazně doporučuje, aby zásadním způsobem přepracovala surovinovou politiku a budoucí legislativu tak, aby

                     a)   byly pro Českou republiku zajištěny odpovídající výnosy z těžby,

                     b)   významná část těchto výnosů zůstala v regionech zasažených těžbou,

                     c)   a byla důsledně zajištěna co nejlepší ochrana přírody a krajiny.

Za TOP 09

Miroslav Kalousek, předseda

Michal Kučera, předseda poslaneckého klubu

Praha 16. října 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme