Vláda odkládá Registr smluv i řešení exekucí

23. 1. 2015

Ve sněmovně leží už více než rok zákony, které by pomohly změnit tíživou situaci statisíců lidí. Koalice je přesto nechává u ledu. Nenabízí vlastní řešení, výjimečně jen polovičatou verzi. Například pod zákon O Registru smluv se podepsali také koaliční poslanci, ale dodnes neplatí.

Tento týden uběhl přesně rok od prvního čtení zákona O Registru smluv, který předložil poslanec Jan Farský (klub TOP 09 a Starostové). Přestože vládní koalice deklarovala boj proti korupci a transparentnost, tuto klíčovou normu dosud nepřijala. Přitom zavést povinnost zveřejňování všech smluv u zakázek placených z veřejných peněz je výrazně protikorupční počin, který by bylo možné praktikovat téměř ihned.

Teď po roce prosazuje vládní koalice úpravu zákona, která například osvobozuje z povinnosti smlouvy zveřejňovat polostátní energetický gigant ČEZ. Navíc úprava devíti paragrafů trvala koalici půl roku a práce ani po roce od předložení není u konce,“ říká autor původního návrhu Jan Farský (klub TOP 09 a Starostové). Poslanec připomíná, že existuje dokonce už vytvořený software, takže celý systém lze nastartovat ze dne na den. „Obávám se, že ze zákona nakonec zbude pouhé torzo a koalice pod maskou transparentnosti schválí ne zcela účinnou normu,“ dodal Farský.

Dalšími hotovými normami, které bezdůvodně leží ve sněmovně, jsou zákony zabraňující zneužívání dlužníků v tísni a bezohlednému chování exekutorů. „Vládní většina tyto návrhy už rok blokuje ve výborech a sama nepřichází se svým řešením pro problémy statisíců občanů. Následky této situace zaplatíme my všichni v sociálních dopadech,“ říká poslankyně Helena Langšádlová (klub TOP 09 a Starostové), která je autorkou zákonů.

První novela se týká vymáhání malých pohledávek, například nezaplacených účtů za elektřinu, plyn či penále z dopravních pokut. „Není možné, aby se dluh ve výši tisíc korun třeba patnáctkrát znásobil kvůli odměnám různých advokátů. Zákon by zajistil, že soud nebude stanovovat odměny advokátům automaticky. Tím zajistíme, že notoričtí neplatiči neuniknou trestu a odměnu dostanou i ti věřitelé, kteří se nenechají zastupovat advokátem,“ připomíná poslankyně Helena Langšádlová. Druhá novela znamená změny v exekucích majetku manželů. Dnes je možné zabrat nejen společný majetek, ale i věci toho z manželů, který nedluží. Zákon by měl připustit pouze možnost exekuovat společné jmění manželů.

 

Martina Macková, tiskové oddělení TOP 09

Praha 23. ledna 2015

Přílohy
PDF Vláda odkládá Registr smluv a řešení exekucí.pdf (141.2 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme