Vláda jde proti přírodě i proti Evropské unii

19. 4. 2016

Vláda má problém, který si způsobila sama, ale doplatí na něj občané a česká příroda. České republice hrozí, že zastavením dopravních staveb z důvodu neplatné dokumentace EIA a nedodržováním závazků v ochraně životního prostředí přijde o miliardy korun. Může za to ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Vláda včera už poněkolikáté odložila rozhodnutí vyhlásit dvě lokality za chráněné. Tímto lavírováním si zahrává s velkými finančními ztrátami, ale také dělá České republice obyčejnou mezinárodní ostudu,“ uvedl expert TOP 09 na životní prostředí poslanec Michal Kučera. TOP 09 včera vyzvala vládu, aby splnila své závazky EU a schválila ochranu těchto území.

Spor s EU o zařazení některých území (Porta Bohemica a Slavíkovy ostrovy) kolem řeky Labe na seznam Evropsky významných lokalit může Českou republiku stát až 72 miliard. Hrozí zastavení přísunu peněz z Operačního programu životní prostředí. „To jsou peníze na zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní, zlepšování kvality ovzduší, odpady a ekologické zátěže, ochranu a péče o přírodu a krajinu ale i na energetické úspory. Tedy na opatření, která přímo zlepšují kvalitu života a zdravíobyvatel,“ říká člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař.

Vláda přitom ještě ani nevyřešila problém s platností dokumentace EIA, který ohrožuje budování a dokončení dopravních staveb za více než 125 miliard korun. Většina dopravních staveb nemá dnes, v rámci povolovacího řízení platnou dokumentaci. Nejde přitom pouze o peníze z EU na spolufinancování těchto staveb, ale především o možnost vůbec začít stavět či stavby rozestavěné dokončit. „Když ministr dopravy, který je zodpovědný za přípravu a realizaci dopravních staveb, pochopil, že se drtivá většina klíčových dopravních staveb nezačne stavět, začal připravovat materiály na vládu, ve kterých chce prokázat, že za tuto situaci nemůže on ale ministr životního prostředí. Bohužel, faktem je neuvěřitelná situace: nezahájené stavby nelze zahájit a zahájené stavby lze napadnout pro neplatnost dokumentace a tedy zastavit," uvedl člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař.

Za těchto okolností by Sněmovna měla projednávat dva důležité zákony – zákon o ovzduší a zákon o ochraně přírody a krajiny. Ani jeden z nich podle TOP 09 nepřináší takové změny, které od něj veřejnost čekala, ani takové, které vláda slibovala. „Zákon o ovzduší chce umožnit jakýmsi hlídkám, aby zasáhly do vašeho soukromí jen kvůli topení. Zcela bez soudního povolení se má za asistence policie kontrolovat, zda nějaká babička na vsi nepálí v kamnech igelitové pytlíky od svačiny. Ministr Brabec zcela rezignoval na dlouhodobé a odborné řešení a zvolil tu nejjednodušší cestu, která nám všem bere další kus svobody,“ uvedl poslanec a člen výboru pro životní prostředí Sněmovny Michal Kučera. Systémová řešení přitom existují. Je jím např. přechod na jiné, ekologičtější způsoby vytápění. 

Už od října 2015 čeká na projednání zákon o ochraně přírody a krajiny. „Z původně ambiciózní a moderní normy se nejrůznějšími úpravami pomalu stává zákon, který by měl vyhovět všem a nikomu,“ říká poslanec Kučera. Zákon, který ovlivní zejména budoucí podobu Šumavy, je totiž střetem developerů a investorů, kteří chtějí Šumavu přeměnit v lunapark, vystavět lyžařské areály, rekreační centra, golfová hřiště a všech, kteří chtějí Šumavu nedotčenou - mezi ty se počítá i TOP 09. „Zákon jsme ochotni podpořit, ale záleží na tom, jak se během projednávání ve Sněmovně změní, a zda zvítězí zájmy developerů nebo ochrana krajiny," dodal člen Výboru pro životní prostředí a hospodářského výboru Sněmovny poslanec Michal Kučera (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 19. dubna 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme