V ČR je od 15. srpna možné registrovat se na 4. dávku očkování proti covid-19

Ministerstvo zdravotnictví dnes spustilo registrace pro očkování druhou posilovací dávkou. Zájemci se mohou registrovat přes centrální rezervační systém na stránkách crs.uzis.cz. Společně s tím Ministerstvo zdravotnictví představilo kampaň na podporu očkování a její letní fázi. Heslem je „Očkujeme se pro život beze strachu".

17. 8. 2022

„Přeočkovat se druhou posilovací dávkou u praktiků nebo bez objednání v sítí očkovacích míst mohou dospělí lidé v Česku už od 18. července. Od té doby si pro ni přišlo bezmála 100 tisíc lidí. V reakci na očekávaný zájem i v následujícím období dnes spouštíme rezervační systém i pro tuto nejnovější dávku, který lidem celý proces přeočkování zjednoduší," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Přeočkování je prováděno mRNA vakcínami Comirnaty a Spikevax a je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Na základě provedené aplikace posilovací dávkou je vystaven digitální EU Covid certifikát bez omezené platnosti.

„Očkování doporučuji zejména osobám starším 60 let, chronicky nemocným a dalším rizikovým skupinám. Covid-19 je stále mezi námi a je nebezpečný. Vakcína chrání proti těžkému průběhu onemocnění. Neslibujeme konec covidu, ale chceme přesvědčit občany, aby se naočkovali posilovací dávkou, čímž předejdeme zahlcení nemocnic i vážným zdravotním rizikům. Očkování chápeme jako základní nástroj ochrany před těžkým průběhem covidu-19 a jeho zdravotními i celospolečenskými riziky," doplňuje ministr zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň představilo kampaň na podporu očkování proti covid-19 a její letní fázi. Ta se objeví především na sociálních sítích. Hlavní část kampaně, která proběhne ve veřejných sdělovacích prostředcích a na venkovní reklamě, bude spuštěna v průběhu září, před očekávanou podzimní vlnou covid-19. Vizuální návrh připravila agentura McCann Prague. Součástí kampaně jsou vizuály pro očkovací místa, návrhy inzerátů či televizních a rozhlasových spotů. Kampaň je zaměřena i na podporu očkování obecně s důrazem na prevenci.

Ministerstvo zdravotnictví rovněž spolupracuje s řadou organizací, které pomáhají s osvětou i očkováním mezi zranitelnými skupinami, například mezi imobilními pacienty nebo ukrajinskými uprchlíky. „Na důležitost posilujících dávek, obzvláště pro seniory, upozorňuje naše společnost už od loňského jara. Víme, že proočkovanost je možné zvýšit maximální dostupností, proto jsme jako první nestátní organizace otevřeli velkokapacitní očkovací centrum Bohéma bez nutnosti registrace, vyjížděli jsme do regionů a za imobilními pacienty. Stejně důležité je ale také informovat veřejnost o potřebě a benefitech očkování a vyvracet celou řadu dezinformací. V obou směrech může nestátní sektor sehrát důležitou roli a my vítáme, že nás tato vláda vnímá jako partnery ke spolupráci," uvedl Jindřich Vobořil, ředitel Společnosti Podané ruce o.p.s., jedné z organizací, se kterými Ministerstvo zdravotnictví v tomto směru spolupracuje.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme