× Staňte se našimi členy!

TOP 09 žádá zveřejnění auditu Evropské komise

3. 12. 2019

Poslanci TOP 09, STAN, ODS, KDU-ČSL a Pirátů se shodli na společném postupu a navrhnou na schůzi Poslanecké sněmovny, v rámci mimořádného bodu, projednat audit Evropské komise.

„Jsme přesvědčeni, že zveřejnění auditu je ve veřejném zájmu. Situace, kdy je předseda vlády České republiky podezřelý z nelegálního čerpání evropských dotací pro svůj soukromý prospěch, je neúnosná a vážně poškozuje politické i finanční zájmy České republiky. Vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně a měla by jí bez vytáček podat vyčerpávající informaci o současné situaci,“ řekla Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Státní rozpočet

Ve středu bude Sněmovna ve třetím čtení projednávat státní rozpočet. Poslanci TOP 09 připravili 27 pozměňovacích návrhů. Priority TOP 09 ve státním rozpočtu a návrhy na jejich posílení:

Priority TOP 09 ve státním rozpočtu a návrhy na jejich posílení

Veškeré přesuny jdou na úkor provozních výdajů státu.

„Prioritami TOP 09 byly ve druhém čtení především vzdělání, věda, výzkum a inovace a bezpečnost občanů. Jsme připraveni podporovat pozměňovací návrhy ostatních opozičních klubů, které sledují podobné trendy a priority,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová.

„Poté co byly schváleny základní parametry v prvním čtení, neexistuje žádný pozměňovací návrh, který by mohl dostat návrh státní rozpočet do akceptovatelné podoby. Ať již dopadne hlasování o pozměňovacích návrzích jakkoliv, nemůžeme v závěrečném hlasování návrh státního rozpočtu podpořit, protože je reflexí dlouhodobě neodpovědné rozpočtové politiky. Náprava si vyžádá mnoho práce, zejména v oblasti rozpočtové legislativy,“ dodal Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: