× Spojenci pro Evropu

TOP 09 vyzývá Radka Vondráčka k rezignaci

7. 3. 2019

TOP 09 vyzývá Radka Vondráčka, předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby vyvodil politické důsledky ze své kauzy a odstoupil z postu předsedy Poslanecké sněmovny.

„Chování pana Vondráčka, které bylo před několika hodinami zveřejněno některými médii, je mimořádně nedůstojné, a to nejen pro řadového poslance, ale zvlášť pro předsedu Poslanecké sněmovny. Je to chování, které je jen velmi obtížně obhajitelné. Důvodem proč dnes pana Vondráčka vyzýváme k odchodu, je ale hlavně jeho reakce na zveřejněné fotografie. Místo toho, aby se pan Vondráček za svůj čin omluvil a konstatoval, že jeho jednání je nepřístupné, jsme se dočkali toho, že pan předseda Poslanecké sněmovny nám sděluje, že je na své jednání hrdý a své jednání obhajuje. Podle nás, tímto svým chováním totálně pošlapává étos Poslanecké sněmovny, principy parlamentní demokracie a jsme opravdu přesvědčeni, že po vysvětlení pana Radka Vondráčka není možné, aby dál zůstal v čele Poslanecké sněmovny. Je zjevné, že si neuvědomil hrůzu svého chování a že své chování považuje za normu. To je pro TOP 09 nepřijatelné,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„V minulém volebním období jsme byli svědky toho, že místopředsedkyně za ANO, paní Jermanová, řídila schůzi v mikině. To bylo ještě úsměvné, ale to, čeho jsme svědky teď, je naprosto nedůstojné nejen v pozici předsedy, ale jakéhokoliv poslance. Když se pan předseda Vondráček vymlouvá, že v té době ještě předsedou Poslanecké sněmovny nebyl, tak to situaci rozhodně nijak nezachraňuje. Naopak si myslím, že pokud bychom se měli hrdě hlásit k tomu, že patříme mezi vyspělé demokracie, tak si musíme uvědomit, že něco takového by nebylo tolerováno nikde na světě. Před rokem jsme zde hostili Paula Ryana. Dovedete si představit, že by Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu Spojených států amerických, takto dováděl na řečnickém pultu? Že by tam společně s dalšími poslanci hrál na kytaru a když by se na to přišlo, tak by se hájil, že přece i on je jenom člověk a má právo si také oddychnout? Určitě i pan předseda Sněmovny je jenom člověk, ale k takové zábavě rozhodně neslouží sál Poslanecké sněmovny. Vyzýváme proto pana předsedu, aby odstoupil. Pokud není sám schopen pochopit důsledek svých činů, že politici jsou určitým vzorem pro společnost a jejich chování musí nést mnohem tvrdší parametry než kohokoliv jiného, tak by ho k tomu mělo vyzvat jeho hnutí. Jsou to oni, kdo jej nominovali na tuto funkci, a nesou odpovědnost za to, že takovýto člověk reprezentuje všech 200 poslanců. Pro nás je to něco naprosto nepřípustného a myslíme si, že i hnutí ANO by se k tomu mělo umět postavit čelem,“ dodává první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: