TOP 09: Volební kampaň bude levnější

15. 12. 2011

Strana už zná budoucí výdaje na krajské volby v příštím roce. Výkonný výbor TOP 09 dnes souhlasil s tím, že v rozpočtu pro rok 2012 strana na volební kampaně do Senátu i krajských zastupitelstev vyčlení 16 milionů korun. Členové výkonného výboru také navrhli čerpání společného volebního fondu a příspěvek hnutí Starostů a nezávislých, který by měl dosáhnout jedné třetiny rozpočtu.

V porovnání s rokem 2010, kdy TOP 09 investovala do sněmovní kampaně 37 milionů korun a v kampani do Senátu 9 milionů korun, je to výrazně skromnější částka. Nicméně i tak jsou finance vyčleněné na volební kampaň pro volby v krajích a doplňovací senátní volby největší položkou v rozpočtu strany na příští rok. „Předpokládáme, že pro volby do senátu vyčleníme více než čtvrtinu rozpočtu. Bude záležet na tom, v kolika obvodech budou TOP 09 a Starostové kandidovat,“ uvedl volební manažer Jaroslav Poláček.

TOP 09 bude kandidovat opět ve spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí, a to pod hlavičkou TOP 09 a Starostové.

TOP 09 po volbách v roce 2010 zveřejnila jako první politická strana podrobné vyúčtování kampaně. Vyúčtování se chystá zveřejnit i v roce 2012 „Chceme ukázat, že nemáme co skrývat. Udělat krajské volby a náš rozpočet pro kampaň transparentní, je k tomu jasná příležitost,“ říká generální sekretář TOP 09 Pavel Severa.

Už nyní strana průběžně zveřejňuje na internetu sponzorské dary, které lze nyní poslat i pomocí platební karty. Příspěvky firem i příznivců strany začala zveřejňovat na internetu jako první a veřejnost si může prohlédnout dary, které ještě nebyly schváleny vedení strany.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09