TOP 09 vítá rozhodnutí Ústavního soudu ČR o Lisabonské smlouvě

3. 11. 2009

Ústavní soud dnes vyhlásil nález, jímž vyslovil, že Lisabonská smlouva a její ratifikace nejsou v rozporu s ústavním pořádkem. „Buďme vděčni Ústavnímu soudu ČR za to, že rozhodl tak rychle. Teď, když tato nekonečná trapnost končí, máme možnost se plně zapojit do práce v Evropě, napravit svou pověst a stát se úspěšným a uznávaným členem Evropské unie,” řekl k nálezu soudu předseda přípravného výboru TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Rozhodnutí Ústavního soudu je konečné. „Politik nemůže udělat nic jiného s rozhodnutím Ústavního soudu, než ho s respektem vzít na vědomí. A to ať už se mu líbí, nebo ne. V tomto případě z toho mám radost,” řekl Miroslav Kalousek, člen přípravného výboru strany.

Po schválení české výjimky z Listiny základních práv občanů EU byl verdikt Ústavního soudu poslední formální překážkou ratifikace Lisabonské smlouvy. Nyní chybí jen podpis prezidenta Václava Klause. TOP 09 podporuje Lisabonskou smlouvu a budoucnost naší země vidí v Evropě. Proto jsme zveřejnili výzvu Chceme Evropu, ke které se můžete připojit i vy.

Jan Jakob
tiskové oddělení TOP 09